Partyhatt och dumstrut.

Fredagen den 28 februari kommer hädanefter att att bli ihågkommen inte bara som Kalevaladagen utan också som dagen då Vasa fick ett ligalag i ishockey och då FM-ligan åter tog ett ytterst märkligt beslut. 

Efter tre misslyckade ligakval är Sport från Vasa klara för spel i landets högsta hockeyserie. Detta efter att en samling herrar (vi utgår från att det var herrar) tittat på olika procentsatser och sedan fattat ett, enligt ligans VD Kimmo Rannisto, enhälligt beslut. Beslutet innebär alltså att Sport ersätter KHL-flyktade Jokerit och att ligan stängs. Det innebär också att resten av årets upplaga av Mestis i princip blir betydelselös. Visst, vinnaren får en möjlighet att ansöka om en plats i ligan efter nästa säsong, men med tanke på att det är över ett år dit hinner mycket hända på vägen.

Det viktigaste att lyfta fram när man tittar närmare på den här historien är det att Sport inte gjort några fel över huvud taget. När beslutet kom klockan 15 idag (FM-ligan var smarta nog att släppa pressmeddelandet samtidigt som VD:n höll en 23 minuter lång monolog framför journalistkåren) fylldes sociala medier dels av glada kommentarer men också av bitterhet och ilska. Ilskan kommer förstås från de som anser att KooKoo, TuTo och Jukurit var värda en plats i finsalongen lika mycket som Sport. Sport har, precis som de tre lagen, ansökt om en ligaplats. Sport fick platsen och kan såvida bara tacka och ta emot, ingenting annat.

Man må vara jävig som österbottning, men att det ska spelas ligahockey i Vasa från och med i höst har förstås sina logiska orsaker. Dels har Sport de senaste åren uppvisat en jämnhet få andra klubbar kunnat uppvisa i Mestis. Dels har man, efter sju sorger och åtta bedrövelser, fått ordning på organisationen (överlever man Don Tami och den brända jordens taktik överlever man nästan allt) och kunnat visa upp den bästa helhetsbilden. Dessutom har Sport en intim ishall, bra fans och bra uppbackning. Allt väl så långt.

De som ska ta på sig dumstruten är förstås beslutsfattarna. Det att man plockar upp ett lag genom ett kabinettbeslut är förstås allt annat än snyggt. Jag köper resonemanget om att man ska tävla sig till ett avancemang på isen eller på planen. När det dessutom inte funnits några klara riktlinjer att följa och då det dels talats om att Mestis-segraren avancerar känns det förstås konstigt att ett antal slipsklädda herrar stänger in sig och beslutar hur hockeykartan i Finland ska se ut i framtiden. Nu är ligan stängd, något som bland andra fansen på Kopparön kritiserat i hårda ordalag. När processen varit så sluten som den varit är det förstås omöjligt att veta vad som varit den verkliga tungan på vågen och vad som sist och slutligen legat till grund för det beslut som fattades.

Att ligan är stängd ger förstås lagen en trygghet att satsa och ta vissa risker som man annars inte tar om man riskerar att åka ur. Sports omsättning ska öka med närapå det dubbla och verksamhetsledaren Jyrki Niemi tror att kring tio spelare blir kvar från dagens trupp. För att det alls ska vara möjligt behövs det pengar. Mycket pengar. En nyemission ska täcka upp för den ligaaktie Sport nu ska ta över och sedan ska laget byggas. Att Tomek Valtonen tar med sig ett antal jokrar upp till Vasa får väl i princip ses som självklart när han tillträder i maj.

Kommunerna och regionen då? Frågar man mig så måste Sport nu på riktigt göra sig till regionens lag och angelägenhet. Sport har alla möjligheter att bli hela Österbottens hockeylag och då menar jag både sett till understöd på läktarna och i plånboken. Ishockeyn ger Vasa och regionen en enorm pr-boost (hade man jobbat på en stor svensk kvällstidning hade man räknat ut reklamvärdet direkt) och det är förstås något som vi i regionen ska ta vara på och dra nytta av. Samtidigt ska man förstås vara medveten om att det krävs satsningar också. Korsholm och Vasa har tagit ett ansvar (vi fullföljer vår del på måndag ) genom att bevilja samkommunen Vasaregionens arenor pengar för en arenautbyggnad. Det krävs bättre publikkapacitet och bättre belysning i hallen på Kopparön för ligaspel.

Framtiden lär utvisa när, hur och om ishallen byggs om. Nu får Sport ta på sig partyhattarna och så småningom låta det här sjunka in. Imorgon möter man JYP Akatemia hemma i vad som sett till insatsen torde bli en rätt avslagen historia. Nu ska grundserien spelas klart innan slutspelet tar vid. Det bästa vore förstås om Sport vann Mestis och gav ligapamparna en orsak att ta av sig dumstrutarna lite tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s