VPS för dåliga för att leda ligan

VPS hann vara serieledare i drygt tre dygn, sedan var det roliga slut för den här gången. Jag hörde kanske till dem som inte imponerades så där särdeles mycket efter 0-0 mot TPS i söndags och kanske såg det mer som en tillfällighet att man tog över ligaledningen då. Idag var man, under större delen av matchen, det klart sämre laget mot FC Honka. Man fick 1-1 och det tack vare en väldigt fin individuell prestation från Sebastian Strandvall.

VPS inledde klart piggast och trillade ut Honka den inledande kvarten på Sandviken. Man höll boll inom laget, spelade smart, hade många alternativ och såg ut att ha full kontroll på händelserna. Därför kändes det rätt ologiskt att Tim Väyrynen gjorde 0-1 efter 15 minuter. Väyrynen tog sig igenom till synes onödigt enkelt centralt i banan (Ville Koskimaa såg ut att stå på hälarna) och ensam med Henri Sillanpää gjorde han sedan inget misstag.

Där och då tappade VPS taktpinnen och initiativet. FC Honka tilläts hålla mer boll och var närmare 2-0 än VPS var 1-1 innan paus. Närmast kom Antti Mäkijärvi men hans frispark boxades med nöd och näppe undan av Sillanpää. Hemmalaget blev passivt och hade ingen medicin att sätta in när Honka pressade lågt. Kanterna, som i min mening varit dåliga under säsongsinledningen, fungerade inte nu heller.

Efter paus överraskade Olli Huttunen åtminstone mig en aning när han plockade av Tony Björk, tog in Jordan Seabrook och flyttade in Strandvall centralt. Lomski, som jag trodde skulle bli utbytt i första hand, blev kvar och slog sedan det inlägg som skulle leda fram till matchens mest omtalade situation. Abdoulaye Meite, han som har PL-matcher för Bolton att stoltsera med, tog bollen med handen innanför straffområdet, varpå domare Tommi Grönman slog ut med armarna och viftade bort situationen.

Det att Grönman gjorde det tydde på att han sett handsen men gjorde bedömningen att det inte var straff. Där vi satt, i princip i höjd med mittlinjen, såg det ut som en klar straff. Meite hoppade upp och fällde ut armen. Han gjorde sig därmed större och bröt bollbanan med armen. Det Grönman kan ha bedömt läget som var att Meite inte hann reagera och därmed ”fick bollen på sig”. Så nära var Meite dock inte situationen och straffen kändes rätt klar.

Efteråt slösade både VPS och förståsigpåarna på läktarna onödigt med energi på domaren och spelet gick i stå. Honka brydde sig inte nämnvärt om att anfalla utan kontrollerade händelserna. Skärpan saknades när chansen att avgöra väl kom och istället för 0-2 slutade Honkas bästa chans i andra halvlek med ett avslut i burgaveln. Med tre minuter kvar stod sedan Strandvall för matchens individuella prestation när han fick bollen av Parikka och väggade sig igenom centralt. Ensam med Walter Viitala i bortamålet rullade han sedan in 1-1 och det kändes trots allt lite ologiskt. Okej att man borde ha haft straffen, men avslutet var hemmalagets andra på mål på hela matchen.

1-1 och delade poäng i en match som VPS ska vara mest nöjda med. Straffsituationen till trots så skapade man inte de heta lägen framåt som krävs för att vinna matcher. Avsaknaden av en kreativ och målfarlig forward är påtaglig och Tomi Ameobi är inte lösningen på de problem som Olli Huttunen har med anfallsspelet.

Till sist..

Domare Grönman hade kanske inte sin bästa dag på jobbet. Förutom straffen såg samarbetet med assisterande domarna ut att klicka en aning. Förvirringen var stor när assisterande tog en klar offside i andra halvlek medan Grönman vinkade ner flaggan och dömde hörna.

Steven Morrissey är i Vasa. Han tränade med VIFK på Travbanans gräsplan igår på eftermiddagen. Han om någon skulle behövas framåt för VPS.

Hemmapubliken gjorde sitt bästa för att skämma ut sig, i alla fall de som valde att sitta mitt på läktaren på solsidan. Så mycket skit som kom från herremännen där har åtminstone inte jag hört på väldigt länge. Speciellt illa då att det satt barn bredvid och lyssnade.

Om det är något som publiken borde bua åt så är det publiksiffran. 2882 personer var kvällens bästa notering i ligan, men ikväll fanns det absolut inga ursäkter att inte ta sig till Sandviken. Perfekt väder och toppmatch. Mer kan en kräsen publik inte kräva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s