Sparka ut idioterna.

Det känns som om jag återupplivar den här bloggen var tredje månad, skriver ett långt inlägg om något som råkar vara aktuellt och sedan låter jag den somna igen. Det kan dröja tre månader tills nästa gång, men här kommer i alla fall ett inlägg och en reflektion från kvällen.

Först av allt. Jag har dömt fotboll i tolv år nu. Det är tolv år längre än de flesta. På de här tolv åren har jag hört det mesta och egentligen förvånas jag inte över någonting som händer på och kring en fotbollsplan längre. Ikväll kom väl kanske det man kan kalla undantaget som bekräftar regeln. I min alldeles egna hemby möttes två lag i distriktserien för pojkar 13. En i sig jämn och ganska välspelad match överskuggades av vad som sades på sidan om. När domsluten gick emot det senare laget började glåporden hagla och vi tre som för dagen var klädda i gult fick minsann veta att vi levde.

Tränaren hos det finskspråkiga laget skrek åt mig som linjedomare att jag och mitt folk (finlandssvenskarna) alla är likadana, att vi har privilegier och att vi tror att vi kan göra hur vi vill var vi än befinner oss. Detta sagt inför det egna laget innehållandes ungefär 15 trettonåringar och motståndarna. Inom politiken har svenskan i Finland varit ett slagträ för populisterna och även i vardagslivet har man fått höra exakt vad vi som talar ett av landets två nationalspråk gör för fel. Idag fick vi domare och ett svensktalande motståndarlag höra det också.

Att dylika idioter får verka inom juniorfotbollen och föra fördomar och förakt vidare åt juniorer i en känslig ålder, samtidigt som man smädar domare som det redan idag är brist på är mer än vad som kan accepteras. Att använda ordet idiot må vara hårt, men det är i mitt tycke den korrekta benämningen på människor som beter sig på det sätt som var fallet idag. Det må vara så att det inte heller växer några juniortränare på träd, men som juniorförening måste man kunna sätta gränser och använda ens lite av det sunda förnuftet.

Som det var idag satt fyra fullvuxna karlar på och runt avbytarbänken. Dessa skrek exakt vad de ville åt domarna, motståndarna men också de egna spelarna. En stackare fick veta att han minsann skulle få gå hem eftersom han tappade in en extraboll på planen i slutminuterna. Samma karlar berättade också för juniorerna vilka fel de ansåg domarna gjorde, vad de borde göra istället och hur korkade de egna spelarna var och är. Om man ska kalla sig för fostrande juniorförening så får man från ansvarigt håll fråga sig exakt vad man håller på med kvällar som den här.

Har man inte förnuft nog att stå bredvid och coacha ett gäng 13-åriga pojkar ska man heller inte göra det. Har man inte förnuft nog att hålla käften som förälder så har man absolut ingenting runt en fotbollsplan att göra. Ingen junior ska behöva höra sådana glåpord som flög ur munnarna i Karperö ikväll. Ingen juniorförening ska heller släta över situationer som i sig inte är ovanliga inom fotbollen. Tvärtom. Stäng av föräldrarna och byt ut ansvariga tränare ifall de inte sköter sig.

Sist men inte minst är det skäl att påpeka att det finns juniorföreningar, tränare och föräldrar som sköter sig prickfritt. Så var fallet med det andra laget ikväll. Där fanns det inget att klaga på, trots att domsluten gick i princip lika mycket för och emot dem som för motståndarna. Jag tror, om jag ska vara helt ärlig, att spelarna, tränarna och föräldrarna var och är vana med att motståndarna kan bete sig som idioter och att de därför inte var förvånade över vad som sades idag. Att det är på det sättet är i sig väldigt skrämmande, men en del av vardagen inom juniorfotbollen.

För egen del var jag kanske inte förvånad över idioterna som gapade över det som hände på planen. Att det däremot vandrar omkring språkrasister kring avbytarbänkarna var däremot nytt och desto mer skrämmande. Att tro att föreningen skulle städa upp bland idioterna är att hoppas på för mycket, men att ens statuera exempel vore värdefullt.

18 tankar på “Sparka ut idioterna.

 1. Det där låter inget vidare. Skulle jag kunna få reda på vilket av vps p13 det var så kan jag föra fram det genom att jag är god vän med vps junior chef Jani Uotinen.

  • Är nog främst en som ropar, dvs han som ansvarar för detta o några lag till i föreningen. Och det var inget nytt, folk är vana att barnen får höra sin ära direkt de gör ett fel. Och det är ej enbart i p13, utan samma i alla lag som den ovannämnda personen tränar. Pojkarna är det inget fel på, men tyvärr börjar de även lätt ropa o klaga då tränaren gör det

 2. Har domaren rätt att avbryta matchen och be personerna avlägsna sig p.g.a. dylikt? Om inte så brister det ju i reglerna gällande fotbollen.

 3. Det är just det här klimatet inom idrotten som har gjort att jag aldrig intresserat mig för idrott och jag kommer verkligen inte heller att uppmuntra mina barn till att delta i fotboll eller ishockey heller. Det är så barnsliga vuxna idioter med i dessa sammanhang.

 4. Jag hoppas verkligen att någon avsätter såna här tränare! Jag är bestört och förvånad över att sånt här får fortgå! Jag önskar att M.B publicerat detta i både Pohjalainen o.VBL! Man blir nedstämd av att läsa att vi vuxna låter sånt här fortsätta för att våra barn tar modell av oss.

 5. Jag var inte på plats när allt det hände, men jag har talat med någon som var där. Och jag har varit en åskådare i många andra matcher.
  Jag är på samma åsikt som du: man borde tänka vad man säger och hur man beter sig framför juniorer. Men det finns en sak jag undrar om – är du säkert på att tränaren menade alla ni svenskspråkiga när han skrek åt dig? Det är inte det vad jag hörde efteråt. Kanske han menade bara er domare?
  Man borde också vara ansvarsfull när det gäller språkstrid? Vi har ju tillräckligt med det tror jag.

  • Känns lite märkligt när man säger ”bara er domare”. Det räcker och blir över att han skriker det över huvudtaget. Det som skreks är rapporterat till distriktet som får agera i frågan. Jag har sagt mitt. Vet inte exakt vad du menar med sista meningen, men att vi har tillräckligt med språkstrid kan ju inte ha undgått någon.

 6. Usch, det var riktigt deprimerande läsning, speciellt eftersom du har rätt i det du skriver, och att sådana där idioter tyvärr får vara med inom ”fostrande” föreningar.
  Men bra att du lyften katten på bordet.

 7. Otroligt tråkig läsning – men samtidigt så otroligt nyttigt att det kommer upp i fler sammanhang att problemen finns. Jag kan ingenting om era arrangemang men i Stockholms fotbollsförbund så finns en regel som heter Noll tolerans som just är för att förhinda liknande beteende. Vet inte hur det fungerar men många klubbar jobbar stenhårt efter regeln och jag tror att det är en bra väg att gå. Kanske trögtrott från start men man måste börja någonstans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s