HJK tar guld, FC Lahti trillar ur.

Med knappa veckan kvar till premiären av Tipsligan ska jag försöka mig på ett tips. Jag är, som jag tidigare nämnt, en extremt dålig tippare och får jag in fem rätt är jag mer än nöjd. Klart är i alla fall att HJK tar guldet och att FC Lahti trillar ur. Sedan är det mer öppet rörande de övriga placeringarna.

1. HJK
Fjolårets mästare får åtminstone mitt guldtips. Har tappat  Alexander Ring och har Berat Sadik skadad inledningsvis, men har också värvat smart. Juho Mäkelä, Demba Savage och Rasmus Schüller kommer säkerligen att vara viktiga spelare för Klubi. Kommer knappast att vinna ligan med samma stora marginal som ifjol, men har enligt mig den bredaste och bästa truppen. Orosmolnet på Muurinens himmel är möjligen stundande kvalspel till Champions League och kanske också Europa League.

2. TPS
Har imponerat under försäsongen och tog sig till final i Ligacupen där man slog HJK efter straffar. Har värvat tämligen sparsamt men har en väldigt habil mittback i Jani Tanska och en bra hemvändare i Mikko Hyyrynen. 34-åringen kan fortfarande göra mål och ska tillsammans med Mika Ääritalo kunna stå för uppemot 20 mål i år. Har ligans, i mitt tycke, bäste målvakt i Jukka Lehtovaara och ska kunna ge HJK en match. Kanske lite för tunn trupp för att gå hela vägen.

3. Inter
Ligans andra Åbo-lag blev tvåa i fjol och får kvala till Europa League i år. Har också värvat sparsamt efter att man tappat Timo Furuholm till Tyskland. Får förlita sig på att Irakli Sirbiladze och Mika Ojala går en lika bra sommar som ifjol till mötes. Har ett intressant namn på mittfältet i nye Pim Bouwman. Inter som lag är en outsider, och med ligans bäste coach vid rodret kan man kanske blanda sig i slutstriden i år.

4. KuPS
Startade fjolåret piggt men säckade ihop en aning under senare delen av säsongen. Har värvat intressanta namn som Paul Obiefule och Chris James och har dessutom kvar både Pietari Holopainen och Ilja Venäläinen i truppen. Har VPS-bekantingarna Tero Taipale och Jan Berg i truppen och ska kunna ta en topp 5-placering. Har kanske inte ligans bästa målvaktsbesättning i Hilander/Pönttinen men ska absolut inte underskattas.

5. JJK
Fjolårets skrällag JJK har tappat Hyyrynen till TPS och Tommi Kari till FC Lahti. Ska kanske inte räknas in i medaljdiskussionerna i år, även om man har ett tämligen intressant lag på pappret. Har värvat Mikko Innanen som ersättare för Hyyrynen men går annars runt på samma stomme som ifjol. Tamás Gruborovics och Babatunde Wusu gjorde tillsammans 30 av lagets 60 mål i ligan ifjol. Något liknande lär behövas i år.

6. VPS
Fjolårets niondeplats återupprepas inte. VPS är bättre som lag i år och har, för en gångs skull, en ytterst kompetent tränare i Olli Huttunen. Är enormt beroende av att spelare som Fowler och Strandvall lyckas och har kanske en onödigt tunn trupp. Får klara sig utan Tony Björk och Ville Koskimaa och måste få igång Steven Morrissey och Jarno Parikka. Lyckas man med det blir VPS farliga.

7. FC Honka
Fjolårets ligafyra har visat tämligen pigga takter under vintern trots att man tappat spelare som Savage, Schüller och släppt Jami Puustinen till Haka. Har dock inte fyllt på med några tyngre namn och kan få det tungt då det ska spelas 33 matcher plus eventuella cupmatcher. Beroende av spelare som Tomi Petrescu, Dudu Omagbemi och Ilari Äijälä. Anonym trupp i övrigt, i mitt tycke.

8. FF Jaro
Grejade kontraktet sent ifjol och släppte in näst flest mål i ligan, bara RoPS var värre. Har tappat Patrick Byskata, Irakli Sirbiladze och Vitali Teles för att nämna några. Har dock fyllt på med intressanta namn som Kevin Peth, Mike Banner och Akil DeFreitas. Jonas Emet är dessutom tillbaka i den röda speldressen efter ett par år på annat håll. Tunn trupp, beroende av att spelarna hålls hela. Ska ändå inte behöva vara indraget i bottenstriden.

9. IFK Mariehamn
Har tappat två målvakter i Wicks och Långbacka samt Strandvall, Paatelainen x 2 och Allan Olesen, för att nämna några. Ludwig Bergström från Boden är ny målvakt, medan Patrick Byskata, Jani Lyyski, Mika Niskala och Simon Nurme ska försöka fylla resterande luckor. Intressant också att se vad Brommapojkarnas Saihou Jagne kan uträtta i finska ligan. Har det i mitt tycke lite tunt på anfallssidan, där Wilhelm Ingves får dra ett tungt lass.

10. MyPa
Har mestadels plockat in spelare från de lägre divisionerna bortsett från Nosh A Lody (Jaro) och Pekka Sihvola (Haka). Har en tämligen anonym trupp och ett av ligans sämsta publiksnitt. Tränaren Toni Korkeakunnas gjorde ett bra jobb med tämligen små medel ifjol och lär nog hålla kvar MyPa i ligan. I behov av en bra start, annars kan det bli tungt.

11. FC Haka
Har haft ekonomiska problem och har därigenom svårt att locka till sig spelare av hög ligaklass. Har värvat reslige irländaren Shane McFaul, Jami Puustinen från Honka och därtill lånat in HJK:s Kastriot Kastrati för hela säsongen och JJK:s målvakt Mihály Szeróvay fram till slutet av maj. Klarar kontraktet med ett nödrop, om man alls klarar det.

12. FC Lahti
Nykomlingar brukar av tradition ha det tungt. RoPS föll ur ifjol och FC Lahti lär få det svårt i år. Tommi Kautonen har värvat ett antal spelare med ligaerfarenhet, såsom Mika Mäkitalo, Tommi Kari och Jaakko Lepola samt Hendrik Großöhmichen från Hansa Rostock. Lär ändå få det svettigt, om inte brassen Rafael uträttar stordåd framåt och laget som helhet överträffar sig självt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s