Dags att avdramatisera Mestis.

Efter att Ilves iförrgår besegrat Sport med klara 4-0 i Tammerfors och vunnit kvalet med totalt 4-1 i matcher så börjar man spekulera i framtiden. Det gäller dels ligakvalets framtid, hur det ska se ut, hurudana villkor det ska vara och vilka som ska spela det beryktade kvalet. Det gäller dels hur Sport som nu vunnit förbundsmästerskapet två år i rad ska agera för att bibehålla en god ekonomi, en slagkraftig trupp och för att kunna konkurera om en ligaplats i framtiden.

Låt oss hålla oss till det där första, det vill säga ligakvalets framtid. Börjar man bena ut Sports framtid så är det lika bra fylla i 13 kryss på en stryktipskupong. Du kan sia om utgången, men det är också i det närmaste osannolikt att du tippar rätt. I dagens pappersverion av Vasabladet talade man om flera olika alternativ för framtidens ligakval. Man talade om en utredning för att göra kvalet mer jämnt och rättvist. Man talade också om att utöka ligan till uppemot 16 lag (idag är lagen 14 till antalet) och att införa den typ av kvalserie som sedan länge spelas med stor publik och sportslig framgång i Sverige.

Att utöka antalet lag i ligan ser åtminstone jag som en utopi och en räddningsplanka för de som anser att man inte har en chans att vinna ligakval och på det sättet ta sig upp i ligan. FM-ligan är idag tillräckligt jämn och oförutsägbar (fjolårets kvallag Pelicans spelar semifinal nu) och ska i mitt tycke inte utökas. Det betyder för den delen inte att ligan ska hållas stängd. Det är inte bra för ishockeyintresset i städer och landsdelar där det inte finns ligalag. Att spela en kvalserie och rakt av kopiera den som spelas i Sverige kan också vara svårt. Det behövs i sådant fall en betydligt bättre mästerskapsserie, och inte en serie där flertalet lag agerar farmarlag åt lag från FM-ligan. Som det är idag är det fyra lag som har potential att slåss om mästerskapet i Mestis, och därmed en ligakvalplats. De kan bli fler med tiden, men vi är inte där än.

Det jag ser som en del av lösningen är helt sonika att avdramatisera Mestis. Jag kan inte påminna mig om någon serieseger som firas så vilt och så stort, men som samtidigt betyder så lite som en seger i Mestis. Visst, man kanske blir fartblind av att se Sport fira seriesegern två år i rad, men ser vi det krasst så handlar det om vilket lag som är 15:e bäst i Finland. Firas det så här stort när något lag vinner allsvenskan i ishockey i Sverige? Firas det så här stort när ett fotbollslag får kvala om en plats i högsta ligan? Svaret är ju givetvis nej, och som bakomliggande orsak kan man förstås hitta det faktum att det spelas slutspel i Mestis och inte i de två exemplen som nyss nämndes. Faktum kvarstår dock. Den som vinner slutspelet i Mestis är 15:e bäst i Finland och får kvala om en plats i ishockeyns nationella finrum.

Vore det då inte bäst att likt den svenska modellen spela en rak serie och därefter hitta en medelväg i ligakvalet? De två lag som slutar sist i serien kunde med fog spela mot exempelvis de två bästa från Mestis, eller något liknande. FM-ligan skrotade, tack och lov, kvalspelet om vem som skulle spela ligakval. Nu slutade Ilves sist och kvalade mot Sport. Lika bra kunde Ilves och HPK ha kvalat i en fyralagsserie mot Jukurit och Sport, bara för att dra några exempel. Som det är idag är seriespelet i Mestis en transportsträcka för de hårdsatsande lagen. I Sverige är varje seriematch viktig då det gäller att positionera sig inför ett stundande kvalspel. I Finland firar landets 15:e bästa lag segern i förbundsserien som om de vunnit FM-guld. I Sverige innebär en seger i motsvarande serie att ett delmål är nått. Det gör det förvisso i Finland också, men en avdramatisering av Mestis skulle absolut inte skada någon.

Istället kunde vi kanske fokusera på realiteterna och på sikt bygga upp en fungerande andradivision, likt den vi har i Sverige. Vägen dit är måhända lång, men någon gång ska det första steget också tas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s