När det börjar osa desperation.

Stefan Wallin har, om man ska tro den tämligen brokiga oppositionen och delar av hans egen regering, fört Finlands riksdag bakom ljuset och låtit bli att berätta exakt och i detalj hur det verkligen låg till när det gäller bevarandet av Nylands brigad. Klart är att Wallin styrt beredningen i en viss riktning. Vi har svart på vitt att Nylands brigad hade flyttats till Obbnäs kring år 2017 om inte försvarsministern agerat annorlunda. Detta framgår i den utredning som justitiekanslern gjorde med anledning av Wallins påstådda jäv i frågan.

Wallin väljer att medge att beslutet har språkpolitiska aspekter, och att han försvarat finlandssvenskarnas grundrättigheter när han gett sin syn på saken när utredningen gjordes. Att detta sedan skulle komma som en överraskning för någon, att Stefan Wallin försvarar finlandssvenskars rättigheter, känns inte helt logiskt. Det borde inte heller vara någon överraskning efter att regeringspartierna kommit överrens om en skrivelse som den som ingår i regeringsprogrammet, och det borde inte vara tutal om saken efter att kommendören för marinen sagt sitt. Nylands brigad behövs, och det även på andra grunder än de språkpolitiska.

Det som jag kanske ser som mest intressant är den desperation som uppstår när det gäller att haka på populistiserna i riksdagen. Att Peter Albäck och hans så kallade svenska center gör det är inget nytt i sig. Han ska ha svensk utbildning i Kauhava. Att socialdemokraternas partiordförande Jutta Urpilainen inte uttalar stöd för en regeringskollega är däremot väldigt uppseendeväckande. Urpilainen, som enligt egen utsago representerar ett parti som månar om finlandssvenskarna, har uppenbarligen inte mod nog att uttala sig för Stefan Wallin och för det beslut regeringen har haft på bordet.

Att Mikael Jungner försöker krama ur det sista ur sitt partisekreterarskap i samma parti förvånar lika lite som att Albäck går ut och skriker i pressen. Jungner är, precis som professor Göran Djupsund uttrycker det i dagens HBL, en så kallad lame duck inom politiken. Att han också, fortsättningsvis, representerar samma påstått svenskvänliga parti som Urpilainen gör däremot inte saken bättre för partiet som sådant.

Grundbulten i hela diskussionen är dock tämligen enkel. Den består i ett enda ord och ligger dryga halvåret framför oss i tiden. Grundbulten heter kommunalval. Det att både Centerpartier och Sannfinländarna dundrar på har givetvis att göra med att garnisoner stängs i för dem viktiga områden. Sannfinnarna ser här sin chans att vända den nu nedåtgående trenden i opinionsundersökningarna. Centerpartiet, med Mari Kiviniemi i spetsen har tappat för mycket mark för att inte haka på, och har därtill ett uppslitande partiordförandeval runt knuten.

Att sossarna inte verkar kunna svälja det hela och uttala stöd för försvarsministern (inte ens Miapetra Kumpula-Natri gör det) är beklagligt, med tanke på att man garanterat hade krävt motsvarande aktion av SFP i ett motsvarande läge. Det ser heller inte bra ut för regeringsfasaden, men det är av allt att döma ett sätt för socialdemokraterna att göra sig synliga och få uppmärksamhet i jakten på röster i stundande val. Att man behöver gå över till populism och på ett så entydigt sätt stämma in i klagokören gör dock att åtminstone mitt förtroende för partiet dalar.

Klart är också att den rätta platsen för SFP som parti är i regeringen. Utan en försvarsminister som Stefan Wallin hade vi inte haft kvar Nylands brigad i Dragsvik. SFP som parti har fått utstå massiv kritik i många frågor, och får förstås fortsätta med det. Det är inte lätt att vara ett parti med åtråvärda kärnfrågor på programmet när det nalkas val.

Jag skrev tidigare att de så kallade politiska skiljelinjerna suddas ut allt mer. Partierna tenderar att orientera sig mot mitten och samtidigt smälta ihop till en rätt otydlig klump i jakten på mandat. Skiljelinjerna blir allt mer otydliga, och partierna dras mot klumpen med beteckningen Sannfinländarna. Priset man betalar får man kvitto på den 28 oktober.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s