Det var Saulis tur.

För dryga sex år sedan meddelade en uppgiven Sauli Niinistö att hans politiska karriär av allt att döma var över. Tarja Halonen hade vunnit presidentvalet med förhållandevis liten marginal och Niinistö, som innehaft flera tunga politiska poster fram till valet, var uträknad. Med facit på hand så kan man säga att Niinistö var uträknad, men bara för stunden. Salos store son har använt tiden mellan de två senaste presidentvalen till att bygga upp den kampanj han igår krönte med en seger över Pekka Haavisto.

2007 blev Niinistö vald till talman i riksdagen. 2009 tog han över som ordförande för Bollförbundet. Han gav alltså inte upp. Han bara fortsatte på den inslagna vägen. Sauli Niinistö har, under de år som gått sedan nederlaget mot Halonen, varit folkets stora favorit. Ingen kan säga att Niinistö inte spelat sina kort väl och förvaltat det läge han haft på ett utomordentligt sätt. Niinistö har undvikit de hårdaste debatterna, de mest kontroversiella frågorna och gjort ett stort jobb bakom de politiska kulisserna. Att han sedan tillhör ett parti som ändå får sägas vara i medgång och tala för konservativa värden gör inte saken sämre i Finland år 2012.

Den andra omgången blev aldrig spännande, dramatisk eller särdeles intressant. TV-sändningen var dryga tio minuter gammal när resultatet från förhandsröstningen kom, och redan då flög korkarna i taket på Finlandiahuset. Pekka Haavisto var besegrad redan innan de sista rösterna hade avgetts ute i landet. Niinistös segermarginal blev historiskt stor, samtidigt som valdeltagandet blev historiskt lågt.

Anledningarna till att folk inte bemödade sig att gå och rösta i samma utsträckning som förr om åren och som i den första omgången är förstås flera. Vänsterlägret hade ingen kandidat med i leken längre, Niinistö sågs som den klare segraren, Haavisto var en bra kandidat som skulle ha axlat presidentskapet på ett bra sätt och Finlands bistra vinter visade sig från sin sämre sida den 5 februari 2012. Resultatet blev hur som haver väldigt tydligt och det att Niinistö vinner med så stora siffror som han gör visar på ett starkt mandat, som Lauri Karvonen var inne på i dagens pappersversion av VBL.

I TV-studion diskuterades det huruvida valet gjort avtryck och förändrat den finländska politiken, då en grön kandidat ställdes mot en samlingspartist i andra omgången. Faktum är ju dock att presidentvalet är ett personval, som inte är så starkt förknippat med partipolitiken som man skulle kunna tro. Den riktiga fingervisningen om i vilken riktning den finländska politiken gått får vi i slutet av oktober. Då lär valdeltagandet vara lägre än 69 procent, även om det valet egentligen är det val som ligger den genomsnittlige finländaren närmast. Kommunalvalet kommer också att staka ut stora riktlinjer för framtidens Finland i och med nya kommun- och servicestrukturer. Det valet är åtta månader bort. Det är bara att kavla upp ärmarna och börja jobba.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s