Tre dagar kvar till drabbning.

Om dryga tre dygn vet vi vem som får äran att flytta in på Talludden och bosätta sig där de kommande sex åren. Om tre dygn kulminerar matchen om presidentskapet. I ena ringhörnan står förhandsfavoriten och vadslagningsbyråernas man, Sauli Niinistö. I den andra står utmanaren, den nederlagstippade Pekka Haavisto. Slår galluparna lika rätt som de gjorde under den första valomgången kommer Niinistö att gå på knock out redan när förhandsrösterna räknats klart på söndag.

På något sätt har vägen fram till den andra valdagen känts avmattad och nästan lite tråkig. En tidig gallup gav Niinistö ett övertag med över 20 procent, och bara en sådan sak gör att den här matchen känns väldigt avgjord på förhand. Jag hade själv inte trott på något annat än en seger för Niinistö, men hade kanske förutspått att marginalerna skulle krympa ju närmare valdagen vi kom. Historiskt har det varit så, och än har vi ju inga fastslagna resultat, men lite känns det ändå som om det kan bli relativt stora siffror på söndag.

Varför ser det då ut som det ser ut mellan de bägge kandidaterna? Det kan man rota i länge, men klart är ändå att Sauli Niinistö bedrivit sin kampanj på ett väldigt skickligt sätt. Han var 3,6 procent av rösterna från att bli president redan för sex år sedan och har alltsedan dess byggt upp ett kampanjmaskineri som av allt att döma ger utdelning på söndag. Niinistö har undvikit de stora rubrikerna, suttit som talman i riksdagen i fyra år och åtagit sig uppdrag som till exempel ordförandeskapet i Bollförbundet. Niinistö har, under Tarja Halonens andra mandatperiod, varit folkets favorit till att ta över presidentposten, vilket givetvis har bidragit till att han idag står där han står. Väljare tenderar att dras till favoriter och så kallade vinnande hästar.

Pekka Haavisto har å sin sida brutit väldigt många barriärer och väldigt mycket is det senaste halvåret. Haavisto låg bakom både Lipponen, Väyrynen och Soini i mätningarna i höstas, men har sedan dess spurtat starkt och gjort en mycket bra kampanj. Haavisto har lyckats samla vänsterväljare, men också liberala och svenskspråkiga. Det att hans sexuella läggning skulle ligga honom i fatet kan säkert stämma till en viss del, men å andra sidan har konservativa och äldre väljare likväl sin kandidat i Sauli Niinistö, oavsett vem som hade stått i den andra ringhörnan. Haavisto har, till skillnad från Niinistö, talat med sin utrikespolitiska erfarenhet när det gäller frågor som rör internationellt samarbete och relationer, något som också gett pluspoäng i sig.

Nu tyder som sagt allt på att Sauli Niinistö blir republiken Finlands tolfte president. Det att landet i sådant fall har en statsminister och en president som tillhör Samlingspartiet visar egentligen på den trend som har kunnat skönjas de senaste åren. Att det skulle ligga Samlingspartiet i fatet att inneha både presidentposten och statsministerposten är en myt så god som någon. Inte gick Socialdemokraterna tillbaka särdeles mycket under den tid som Paavo Lipponen och Martti Ahtisaari (och till viss del även Tarja Halonen) ledde landet. Det att sossarna år 2003 tappade statsministerposten kan inte skyllas på det faktum att man innehaft bägge posterna under en lång tid, utan ska skyllas på andra faktorer.

Årets presidentval har visat att Finland inte är det där igensnöade och inåtvända landet upp i norr som många kanske ansett. Det att Pekka Haavisto nått andra omgången bevisar motsatsen. Nu kanske Haavisto tillhör fel viktklass den här gången för att ge tungviktaren Niinistö en rejäl match över tolv ronder. Om sex år fyller Sauli Niinistö 70 år. Att han skulle vara aktuell för en period till på presidentposten år 2018 är i sig kanske en orealistisk tanke. En mer realistisk tanke är att presidentämbetet kan komma att förändras under den kommande sexårsperioden. Vem som kliver upp i ringen nästa gång återstår att se. Haavisto kan ju, om inte annat, ha avancerat ett par viktklasser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s