En väntad och positiv första omgång.

72,7 procent av de röstberättigade finländarna har sagt sitt. Man vill se socialliberalen Pekka Haavisto mot den mer konservative Sauli Niinistö i presidentvalets andra omgång. De senaste gallupundersökningarna visade sig stämma ganska bra, och trots att Paavo Väyrynen såg stark ut efter att förhandsrösterna räknats, drog gallupkometen Haavisto det längre strået när valdagsrösterna räknats klart. För första gången på 30 år får Finland en president som inte är socialdemokrat, och för första gången har De gröna en kandidat i andra valomgången. Varför gick det då som det gick? Man kan sitta här till tids ände och resonera kring det, men jag gör i alla fall ett försök. Kandidaterna följer i den ordning de placerade sig igår.

Sauli Niinistö, 36,97 %
Valets store förhandsfavorit och med allt att döma republikens blivande president. Hade över 40 procent när förhandsrösterna redovisades, dalade lite under kvällen men har likväl ett stort försprång på motkandidaten Pekka Haavisto. Behöver ”bara” behålla sin röster och dryga 13 procent till för att få flytta in på Talludden. Har byggt sin kandidatur under flera år och har fått promenera tämligen ostört genom de senaste månadernas kampanj. Kommer att få brottas med frågor kring utrikespolitik fram till den 5 februari, frågor som Haavisto ska behärska bättre. Har å andra sidan de ekonomiska frågorna på sitt pluskonto.

Pekka Haavisto, 18,75 %
Valets stora överraskning och den kandidat som samlade upp röster från i princip alla partier, främst i huvudstadsregionen. Har gjort en storslagen slutspurt och plockat in en del av det försprång Niinistö hade i de sista mätningarna. Passerade Väyrynen under valkampanjens sista veckor och är nu den kandidat som ska locka de liberala väljarna till sig. Lär också bli en favorit bland ungdomarna då han har en betydligt yngre approach än Niinistö. Har lyckats få motståndarna att undvika kommentarer om hans sexuella läggning, även om den givetvis ligger honom i fatet hos äldre och värdekonservativa väljare. Har lyckats prata på ett sätt som tilltalat och har verkat väldigt lugn och tillfreds med situationen. Får mycket svårt att vinna, men hans andraplats är en seger för det öppna, toleranta och modiga Finland.

Paavo Väyrynen, 17,54 %
Lyckades inte bli president den här gången heller, trots en stark valkampanj och missnöjesväljarna i ryggen. Ledde längre racet mot Haavisto men blev frånsprungen på upploppet. Grämer sig säkert en hel del över Timo Soinis kandidatur och hade med all säkerhet nått andra omgången om de så kallade landsbygdspartierna lyckats ena sig bakom en kandidat. Var den kandidat som EU-motståndarna kunde identifiera sig med då Soini signalerade att han inte var intresserad av presidentskapet. Har lidit av kontroversiella åsikter om valutan och har förmodligen framstått som gammal och förlegad. Gör ändå ett fantastiskt bra val, sett till sina egna och partiets förutsättningar. Vi har inte sett det sista av Väyrynen än.

Timo Soini, 9,39 %
Låg länge långt fram i opinionsundersökningarna, men började stampa på stället när tv-debatterna drog igång. Signalerade att han inte ville bli president med ett ganska lojt kroppsspråk och tama debatter. Var kampanjens stora anfallsmål för övriga kandidater och fick slå ifrån sig ofta. Sades igår ha fått det understöd som Sannfinländarna i verkligheten har, även om det är en sanning med modifikation. Gjorde sin plikt som partiordförande, men kanske inte så mycket mer. Hamnade i skuggan av Väyrynen då det gällde missnöjespolitiken.

Paavo Lipponen, 6,70 %
Den kandidat som hade kanske mest att förlora på att ställa upp, och även den som förlorade mest. Får ses som valets stora förlorare då man ser till att SDP är regeringsparti och Lipponen är något av en landsfader efter tiden som statsminister. Lyckades inte engagera de egna och kom även av sig när det gällde att försvara svenskan. Kan ha lidit av sin EU-vänlighet men har också framstått som gammal och trött stundom. Tappade röster både till Niinistö och Haavisto.

Paavo Arhinmäki, 5,47 %
Gjorde en tämligen slät figur valet igenom och landade på ett resultat man kunde förvänta sig på förhand. Besegrad med dryga procenten av den andre vänsterkandidaten och ett offer för den långa kandidatlistan. Lyckades inte skilja sig ur mängden, trots en tämligen ungdomlig approach och trots försök till angrepp på både Väyrynen och Soini. Har både partiledarskap och en ministerpost att fokusera på, något som märktes stundtals. Gjorde precis som Soini sin plikt som partiordförande.

Eva Biaudet, 2,70 %
Sa själv att hon var missnöjd över resultatet, samtidigt som partiet talade om framgång jämfört med valet för sex år sedan. Hade svårt att sticka ut under debatterna och har tappat väljare till både Niinistö, Haavisto och Lipponen. Kunde inte spela ut kvinnokortet till fullo då Finland nu haft Tarja Halonen vid rodret i tolv år. Försökte att försvara minoriteter och de svaga i samhället och lyckades rätt bra, men led av att flera andra var måna om samma frågor. Tappade röster till Lipponen vad gäller språkfrågorna och hade den sett till kostnad per röst dyraste kampanjen.

Sari Essayah, 2,48 %
Kom in sent i kampanjen och kändes som den kanske mest överflödiga kandidaten. Framstod som märklig när hon inte tyckte att främlingsfientligheten i landet ökat. Har sedan hon föll ur riksdagen 2007 och valdes in i Europaparlamentet år 2009 varit osynlig inom den nationella politiken, något hon fick betala priset för i presidentvalet. Var tämligen osynlig i debatterna och försökte sin vana trogen sig på värdefrågor. Kan vara ett reellt hot mot Päivi Räsänen som partiordförande i framtiden, men är inget presidentämne.

Så, vad är då summan av denna första omgång? Tja, vi får en spännande omgång som Niinistö lär ta hem i slutändan. Vi får också en omgång utan SDP, något som inte hänt på tre decennier. De två kvarvarande kandidaterna är dessutom öppna för fortsatt europeiskt samarbete och jag hoppas att vi slipper debatt kring frågor presidenten inte har något som helst med att göra de kommande två veckorna. Det vi lär få se är en kamp om vem som är den störste landsfadern och vem som är den bästa kandidaten när det gäller ansvar för värdefrågor. Vi lär också få se små tjuvnyp från anhängarna och det skulle förvåna om Haavisto inte får utstå kritik för sin sexuella läggning från människor med dåligt spelöga. Haavisto kommer att ge Niinistö en välkommen match, även om det inte lär räcka den här gången. Två spännande veckor ligger framför oss. Det gäller att njuta av varje sekund nu för oss nördar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s