Kamerahjälp för domarna.

Hamnade, lite oväntat, i en diskussion (eller vad man ska kalla det) om huruvida man som fotbollsdomare ska få ta hjälp av reprisbilder för att döma straffar inom den internationella fotbollen. För mig är det lika självklart att vi inte ska ha kameraassistans när vi dömer fasta situationer som det är självklart att vi ska ha det när vi bedömer huruvida bollen varit över linjen eller inte. Utan att för den skull totalsåga förslaget ska jag försöka ge en någorlunda balanserad förklaring till varför vi inte ska ha möjlighet till reprisbilder när vi dömer annat än mål i fotboll.

För det första är fotbollen en bedömningssport, liksom så många andra. Det som är frispark i mina ögon kanske inte är det i dina. Det som är en solklar straff för mig kan vara spel på bollen för dig. Så där kan man hålla på i all oändlighet. Även om vi skulle ha möjlighet att se situationerna ur andra vinklar och flera gånger om så kommer det inte att bli vattentätt. Fel kommer att begås ändå.

För det andra är det ohållbart att avbryta en match så pass ofta som skulle bli fallet om vi skulle börja bedöma oklara situationer utgående från reprisbilder. Domarens trovärdighet skulle ifrågasättas samtidigt som det hela skulle parodiseras gång efter annan. Har man valt att döma en situation efter repriser så måste man i princip döma alla tolkningsbara situationer efter samma principer. Det är totalt ohållbart i längden.

För det tredje så är det inte alls så att en straff eller frispark blir matchavgörande. Visst, du kan alltid skylla på att matchen skulle ha haft en annan utgång OM det blivit straff i ett visst läge, men det är totalt omöjligt att säga att anfallande lag skulle ha gjort mål på straffen. Samtidigt är det omöjligt att säga att en felaktig straff i 90:e minuten, som går i mål, skulle ha dömts annorlunda med hjälp av en reprissekvens. Det är en omöjlig diskussion att föra i längden.

Varför ska man då få döma mål men inte straff med hjälp av repriser? Målen är i många fall helt avgörande för utvecklingen av matchen. Du kan missa ett VM-guld på grund av ett felaktigt bortdömt mål. Du kan missa ett VM-guld på grund av en utebliven straff enligt kritikerna, men det finns ingen på denna jord som kan garantera att den utdömda straffen hade gått i mål. Det är heller inte i mitt tycke meningen att domarna ska behöva lunka ut till långsidan för att få se tv-bilder vevas av och an på små monitorer när det handlar om att döma mål. Istället borde den internationella fotbollen ta exempel av NHL.

NHL har sedan en tid ett så kallat war room. I detta war room sitter personal från ligan med alla tillgängliga kameravinklar från alla matcher som spelas under kvällen. Det är dit domaren ringer för att kontrollera huruvida det var mål eller inte. Om man med säkerhet inte kan bedöma huruvida pucken var över linjen dömer man inte mål. Målområdesdomarna som använts i bland annat Champions League har varit ett steg i rätt riktning. De hjälper domarna att se vad som händer i realtid. Dessvärre kan de också missa ett mål, beroende på vinkeln.

Allra bäst vore det som sagt om domaren snabbt fick kontakta människor som har 5-6 kameravinklar tillgängliga och utgående från det fick döma mål eller inte. Att döma fasta situationer är dock domarens helt egna uppgift. Där ska han ta beslutet direkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s