Smedsby behöver en ny fotbollsplan.

Byggandet av den nya omfartsvägen genom Smedsby har tagit fart och med den också tankarna på hur morgondagens kommuncentrum ska se ut. Klart redan nu är att fotbollsplanen bredvid rinken i Smedsby naggas i kanten av omfartsvägen och måste flyttas. Behovet av träningstider i Smedsby med omnejd är skriande stort och även om den nuvarande planen inte hållit måttet vare sig vad gäller bredd, längd eller kvalitet på gräset är förlusten för fotbollen märkbar.

Fritidsnämnden i Korsholm slog på sitt möte den 21 september fast en investeringsplan för de kommande tre åren. I planen för år 2012 ingår 450 000 euro avsedda för Smedsby idrottsområde. Fritidsnämnden vill, istället för den nuvarande gräsplanen, bygga en konstgräsplan på andra sidan Bölesundsvägen. Anledningarna till att nämnden för fram konstgräs som underlag på planen är flera.

En konstgräsplan i kommunens centrum gör att vi kan förlänga träningssäsongen för kommunens junior- och seniorlag avsevärt. Idag tas gräsplanen i Smedsby i bruk i juni och hålls öppen tills det att juniorsäsongen är slut i september. Den nuvarande gräsplanen har heller inte klarat den belastning av träningstimmar som finns. Planen nöts snabbt och blir till sist i det närmaste oanvändbar.

En konstgräsplan skulle och medföra att kommunen kunde erbjuda skolorna i Smedsby ett alternativ till gymnastikundervisningen som även den är trångbodd i dagsläget. Som det ser ut idag har skolorna knappt någon möjlighet alls att använda gräsplanen då högsäsongen inträffar under sommarlovet. En konstgräsplan skulle betjäna skolorna dagtid och idrottsutövarna kvällstid under sju till åtta månader av året.

Alternativen till en ny fotbollsplan är inte många, för att inte säga obefintliga. Centralplanen vid Botniahallen är avsedd enbart för matcher, vilket gör att antalet användningstimmar i veckan är få. Konstgräsplanen bredvid Botniahallen är bokad under kvällarna och dessutom betydligt dyrare än en egen plan för kommunen.  Det är inte heller hållbart att Smedsbys många juniorlag ska åka långa vägar enbart för att få träningstider. Som det är idag är planerna i Karperö och Kvevlax dessutom redan fullbokade.

Korsholm har länge varit en framgångskommun då det gäller idrott och idrottsutövande. Jag hoppas att kommunen är beredd att göra en långsiktig investering och satsa på en konstgräsplan under de kommande åren och därigenom visa att man är en ledande idrottskommun. De senaste åren har visat att behovet av en plan är stort. Behovet kommer heller inte att minska. Tvärtom så leder inflyttningen till kommunen till att allt fler barn och unga engageras i idrott, något som enbart kan ses som positivt för kommunen och regionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s