Var är uppmaningen till Balotelli, Bergström?

Ingen som följer med idrott någorlunda regelbundet kan ha missat Petter Northug. Ingen som följer med idrott någorlunda regelbundet kan heller ha missat att Northug skapat rubriker med sina speciella gester när han går över mållinjen i ett skidlopp. Ifjol, i Holmenkollen, hade SVT Sports krönikör Jonas Karlsson den goda smaken att kalla Northug för en gris när han backade över mållinjen efter att ha distansierat svenske Marcus Hellner.

Här om dagen kom nästa svenska utfall mot Northug. Aftonblandets Kristoffer Bergström uppmanade Northug att sluta med sina så kallade pajasgester. Northug uppmanades också att växa upp, då han ändå snart fyller 26 år. Detta efter att han gjort vad medierna döpt till en noshörningsgest efter att han fört Norge till seger i stafetten under världscuppremiären i Sjusjöen.

Ingen som följer med fotboll någorlunda kan ha undgått Mario Balotelli. Ingen som följer med fotboll någorlunda kan heller ha undgått Balotellis liv och leverne bredvid fotbollsplanen. Balotelli är mannen som sätter eld på det egna badrummet med fyrverkeripjäser och som gör konst av sin frisyr. Balotelli är också mannen som gjort sig känd för rätt speciella segergester på sistone. I Manchester Citys möte med Villarreal i Champions League gjorde Balotelli mål på straff och firade med utsträckta armar och en relativt överlägsen blick framför hemmasupportrarna.

I helgens match mot Newcastle gjorde Balotelli mål igen, på straff. Denna gång satte han armarna i kors, gick fram mot målvakten Tim Krul och stirrade med en blick som kunnat döda holländaren.

Ska man då likställa Petter Northug och Mario Balotelli? Både ja och nej. Northug är överlägsen i sin gren och helt outstanding på det han gör. Balotelli är också han en världsstjärna, men långt ifrån ensam om att glänsa i fotbollsvärlden just nu. Det som dock bör sägas är att i jämförelse är gesterna de båda står för minst lika provokativa och hånfulla. Skillnaden är att Northug hånar en svensk och att Balotelli inte gör det.

Låt oss säga att Italien och Sverige lottas i samma grupp i EM-slutspelet i Polen och Ukraina till sommaren (vilket inte är så speciellt osannolikt) och att Balotelli gör mål på straff och därefter sätter armarna i kors och spänner ögonen i Andreas Isaksson. Reagerar svensk media då? Ja, självklart.

Låt oss säga att Marcus Hellner hade varit lika överlägsen och dominant som Petter Northug är inom skidsporten. Låt oss också säga att han hade varit lika kaxig i sina segergester. Hade svensk media reagerat likadant då? Självfallet inte. Då hade gesten sett som en show och en bjudning från en världsstjärna. Tro inte heller att Zlatan Ibrahimovic uppmanas sluta med sina målgester om han uppträder kaxigt gentemot motståndarna om han gör mål i EM i sommar. Zlatan är ju ändå svensk och världsstjärna.

Vad lär vi oss då av detta? Egentligen det att braskande rubriker om att Northug ska sluta med det han gör häller än mer bensin på hans eld. Egentligen det att det i grund och botten handlar om en avundsjuka som är ganska svår att förstå. Petter Northug är bäst i världen på det han gör. Då ska han få bjuda på sig själv också, utan att bli jämstäld med grisar eller uppmanad att växa upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s