Slaget mot öppenheten.

Egentligen ska man väl inte kunna säga så mycket mer om gårdagens tragedier i Oslo och på ön Utöya. Ändå är det svårt att inte låta bli, då dåden är stora angrepp mot demokratin och mot det öppna nordiska samhälle som vi trots allt lever i. Att en man är kapabel att ta livet av mer än 80 ungdomar och av allt att döma detonera en bomb mitt i politikens hjärta i Oslo är totalt obegripligt och så vanvettigt att det inte går att sätta några ord på.

Skolskjutningarna i Finland har betecknats som vansinnesdåd som gjort vårt samhälle mer isolerat, skjutningarna i Norge spär på den trenden och gör det hittills så öppna nordiska samhället mer slutet och mer utsatt.

Alltsedan American Airlines-planen kraschade in i World Trade Center i New York i september 2001 har islamister och muslimer målats ut som roten till terrorism och som de största hoten mot den öppna, demokratiska västvärlden. Igår, timmar efter att bomben detonerat utanför regeringshögkvarteret i Oslo och strax efter att skjutningarna på Utöya tagit sin början, målade många ut muslimer och islamistiska grupper som skyldiga till dåden. När det väl uppdagades att gärningsmannen var en högerextrem norrman tystnade slagorden. Är det något vi i Norden är duktiga på är det att döma utan grund och att dra människor över samma kam.

Nu, den 23 juli 2011, har Norden och då speciellt Norge fått svart på vitt att terrorn kan ta sig uttryck i form av högerextremism, i form av människor du och jag kan möta på gatan och i form av människor som vill sätta skräck i befolkningen, ta udden av det öppna samhället och skaka om det demokratiska beslutsfattandet.

Att man slår till mot ett regeringskansli, där beslutsfattandet sker, och mot ett politiskt ungdomsläger där morgondagens beslutsfattare och samhällspåverkare samlats visar på en hänsynslöshet och ett hat mot samhällsmaskineriet. Det visar också på en enorm feghet, och på en övertro på den egna verklighetsuppfattningen.

Efter skolskjutningarna i Finland talades det om vakter och ökad bevakning på skolor och läroanstalter. Nu, efter dåden i Norge, kommer säkerheten kring beslutsfattare och tidigare öppna, politiska evenemang att göras rigorös. Det är frukten av dåden, och ett hårt slag mot den tidigare så öppna nordiska samhällsmodellen.

Vad är då viktigt, dagen efter det största terrordådet i Nordens historia? Ulla-Maj Wideroos skrev i en kommentar på Facebook att stöttandet av unga, samhällsintresserade människor måste bli större. Ulla-Maj har så rätt man kan ha. Genom att fortsätta med läger likt det på Utöya och genom att öppet ge främlingsfientlighet och hat kalla handen kan du och jag hjälpa till att bibehålla ett öppet samhälle. Viker man ner sig, isolerar man sig och stänger man in sig vinner idioter som den 32-åring som genomförde dåden i Norge igår.

Låter man okunskapen om samhälle, beslutsfattande samt om religiösa och politiska grupper vara vad den är idag är det illa. Låter man extrema dårar få fotfäste i det tidigare nämnda samhällsmaskineriet är det än mer illa. Grunden till det samhälle vi har idag är murad för decennier och generationer sedan. För att fasaden på den vägg som byggts de senaste åren inte ska rämna behöver vi en öppen samhällsdebatt och människor som vill, vågar och kan påverka samhället demokratiskt.

Tron på demokratin och på ett öppet, politiskt samhälle har gjort att jag vill vara en av de påverkare som tar oss in i framtiden. Dåd som det i Norge igår stärker viljan att vara med och tron på att demokrati och öppenhet är de redskap som vi behöver för att ta stegen in i framtiden.

Jens Stoltenberg har i mitt tycke antagit rollen som Norges landsfader på ett alldeles utmärkt sätt efter det som hände igår. Han om någon är den som kan ljuta mod i norrmännen och föra landet vidare. Jag hoppas och tror att övriga Norden och världen går vidare på samma sätt, med öppna ögon och en vilja att verka för ett ljust och öppet demokratiskt samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s