Hamréns positiva särbehandling.

Jag har, i något inlägg, klargjort vad jag tycker om den jantelag och den typ av formar som det är meningen att vi människor ska stöpas i. Det handlar om att ingen ska få känna sig bättre än någon annan, att man inte ska tro att man kan något eller att man minsann inte ska uttrycka sig och framföra att man kan en sak som en annan människa inte behärskar. Något jag också är trött på är pratet om att alla, precis alla, ska behandlas lika.

Nu ska ni, bästa läsare, inte tro att jag på något sätt vill att vi människor ska särbehandla vissa utvalda. Det är precis tvärtom. Vi ska särbehandla alla. Sveriges nuvarande förbundskapten i fotboll, Erik Hamrén, är något av min föregångare i en fråga som den här. Han fick frågan om han särbehandlar Zlatan Ibrahimovic under landslagssamlingarna. Hamrén svarade att han nog gör så, men att han särbehandlar alla landslagsspelare. Precis den typen av resonemang gillar jag.

Hamrén menar att man omöjligt kan behandla alla människor lika, och att det därigenom är totalt onödigt att försöka. Istället ska individerna i laget, gruppen, på arbetsplatsen eller i samhället behandlas enligt den eller de förutsättningar man har. Man ska alltså, för att använda ett uttryck med ganska negativ klang, särbehandla alla.

Personligen tror jag att jantelagstänkandet och tanken om att behandla alla lika går hand i hand relativt långt. Jantelagen säger att ingen ska få vara bättre än någon annan. Tanken om att behandla alla lika innebär för mig att man inte vill släppa fram de duktiga, utan släta över det hela med argumentet att alla minsann ska behandlas lika.

Jag tror väldigt hårt på Erik Hamréns sätt att tänka och agera som ledare. I och med att han ser alla individer/spelare som säregna så behandlar han dem också enligt deras förutsättningar. Därigenom behandlas alla inte lika, de behandlas olika, med en positiv klang.

Ska vi utveckla individer och samhälle tror jag att det är viktigt att vi vågar glömma idén om att alla ska behandlas lika. Jag är, precis som Hamrén, av åsikten att det är en omöjlighet och att det därigenom är lönlöst att försöka. Istället ska vi, du och jag, behandla människor enligt deras förutsättningar och kunskaper och därigenom utvecklas. Det om något är ett led i att skrota jantelagen.

2 tankar på “Hamréns positiva särbehandling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s