Blandad Bodström.

Ska man sammanfatta Thomas Bodströms bok Inifrån, Makten, myglet och politiken så blir det en rätt tudelad sammanfattning. Bodström lovade, innan boken kom ut, att han skulle avslöja det mesta om sina sex år som justitieminister och sina totalt tio år inom svensk rikspolitik. Riktigt så blev det kanske inte.

Bodström framstår som en tämligen bitter man när han ska analysera de borgerligas tid vid makten. Han gör sitt bästa för att svartmåla Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, men ger å andra sidan inga direkta förslag på hur politiken kunnat skötas annorlunda med Socialdemokraterna vid makten. Bodström försöker också belysa de svagheter som han anser att efterträdaren på justitieministeriet, Beatrice Ask, har.

Hårddrar man det hela så är det väldigt mycket detaljer inifrån, en hel del detaljer om makten och politiken men inte fullt så många om det påstådda myglet. Bodström recenserar sina största kritiker i form av journalister och politiska motståndare, men bränner inte så fasligt med broar inom det egna partiet, då han är tämligen sparsam med kritiken mot före detta kollegor och ministrar. Bodström försöker, så gott det går, att påtala att han minsann inte är intresserad av en fortsatt politisk karriär. Ändå har han idéer som han anser vara de enda rätta, och förslag till förändringar inom det egna partiet som han betvivlar att Håkan Juholt kommer att verkställa.

I boken hyllar han EU som apparat, samtidigt som han framhåller att diverse möten i Bryssel eller Strasbourg inte är något att hänga i julgranen. Mordet på Anna Lindh, Göran Perssons avhopp som partiordförande, de fem valförlusterna han genomled som riksdagsman och spelet bakom Juholts väg till makten behandlas rätt ytligt. Det om något hade varit intressanta bitar att analysera djupare.

Summa summarum så betvivlar jag starkt att Bodström har gjort sitt inom svensk politik. Skulle sossarna misslyckas för tredje gången i rad i valet år 2014 så lär det ske en ny utrensning. Skulle sossarna vinna det valet blir Bodström svår att hålla utanför en regering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s