Svettigt läge.

Om svetten lackar i min panna efter dagens intervallänk i varma Vasa är det knappast någonting mot hur det lackar för regeringssonderaren Jyrki Katainen. Förra veckan hoppade SDP och Vänsterförbundet av regeringsförhandlingarna. Idag svarade De Gröna att de inte är villiga att sitta med i en borgerlig regering, samtidigt som Centerpartiet tackade ja till Katainens invit. Problemet, eller hur man nu vill se det, var bara att Mari Kiviniemi vill ha med Sannfinländarna i förhandlingarna.

Hur man ska tolka dagens svar från respektive håll är både lättare och svårare. De gröna har betydligt mer att förlora på att sitta i samma regeringskonstellation som sist (med undantag för att Kristdemokraterna hade varit med) med tanke på att man tappade riksdagsmandat i valet och med tanke på bland annat de kärnkraftsbeslut som den avgående regeringen fick igenom. Därtill har man tidigare uttalat sig kritisk till regeringsstyre tillsammans med Sannfinländarna.

Centerpartiet kan spela ut trumfkortet om att de, trots det fatala nederlaget i valet, är beredda att förhandla och ta ansvar. Kiviniemi har en hel del heder att återupprätta och ser kanske sin chans i Ständerhuset under de kommande dagarna. Att man vill ha med Sannfinländarna i skutan tyder på att man vill ha en kumpan att luta sig mot, och att man inte känner sig helt trygg i en regering bestående av den gamla basen (och KD). Därtill skulle en regering med tre av de fyra stora med marginal ha majoritet i riksdagen. Det knepiga nu (allt ter sig som knepigt vid det här laget) är att Sannfinländarna som bekant inte är villiga att svälja stödpolitiken i Europa.

Ulla-Maj Wideroos påtalade tidigare idag att De gröna inte vill sitta i en borgerlig regering, men att det minsann inte är lättare med en vänsterregering. Precis så är det. En regering med Jutta Urpilainen som statsminister kräver medverkan av De Gröna, Vänsterförbundet och Sannfinländarna (till exempel). Problemet här är att De gröna och Sannfinländarna sagt sig vara ovilliga att regera tillsammans.

Ur en samhälls- och politikintresserads ögon ter sig förhandlingarna och spelet kring dem som mycket intressanta och rätt spännande. Faktum är dock att Finland behöver en fungerande regering snabbt. Soini uttalade tidigare att Katainen får fram till tisdag på sig att få till en regering, annars byter man sonderare. Soinis uttalande ska förstås ta med en nypa salt, då han ensam inte kan bestämma i den frågan. Katainen kan ha sin sista chans att få till en regering de kommande dagarna, och ansträngningar och kompromisser från alla inblandade partier är nödvändiga i detta nu.

Bildar Samlingspartiet, Centerpartiet, SFP, KD och Sannfinländarna regering lär Veltto Virtanen få plocka fram ämbaret de kommande dagarna. Bara en sådan sak..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s