Dags att döda Jantelagen.

Thomas Bodströms bok Inifrån: makten, myglet, politiken ligger och väntar på mig på posten. Boken, som ska avslöja socialdemokraternas interna maktkamp, myglet kring politiska överenskommelser och politikens så kallade baksida är något åtminstone jag väntat väldigt länge på. Thomas Bodström bränner med all säkerhet en hel del politiska broar i och med boken. Samtidigt kan han sägas bygga broar som i alla fall jag ser som nödvändiga.

Jag låter Bodströms åsikter om socialdemokratin vara denna gång, och koncentrerar mig i stället på en av hans teser, tesen om att den så kallade Jantelagen borde krossas. Jantelagen är ingen lag i ordets rätta bemärkelse, utan en uppdiktad sådan, formulerad av norrmannen Aksel Sandemose under 1930-talet. I runda slängar kan man säga att lagen bottnar i avundsjuka och är uppbyggd kring tesen om att ingen får vara bättre än någon annan.

Jantelagens tio strofer lyder som följer:

  1. Du skall inte tro att du är något.
  2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
  3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
  4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
  5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
  6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
  7. Du skall inte tro att du duger till något.
  8. Du skall inte skratta åt oss.
  9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
  10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Vårt nordiska samhälle är i mångt och mycket uppbyggt på att ingen får vara bättre än någon annan, och är man det så ska man banne i mig inte tala om det eller låtsas vara det. Det här är så fel det bara kan bli. Redan i tidig skolålder är vissa barn bättre än andra. Under vidare studier är vissa bättre än andra och i arbetslivet är kollegan i rummet bredvid kanske mer slipad än just dig. Uppmaningen, som Bodström ger, och som jag står bakom är; låt människorna få vara bättre!

Om vi stänger inne kunskap, vilja att utvecklas, förmåga att förstå och orken att fortsätta på en inslagen väg så går heller inte samhället framåt. Tankesättet om att ingen, absolut ingen, får sticka ut eller skina är korkad, idiotisk och så omodern att den inte borde ha någon plats i ett samhälle anno 2011. Tyvärr finns Jantelagen, och tyvärr får alltför många smaka på effekterna av den. Är just du duktig på matematik, på att ta fram nya tankesätt på ditt jobb eller bara en rejäl typ som råkar vara händig? Stå på dig då och visa vad du kan!

Avundsjukan är, fortfarande, den värsta av sjukor. Istället för avundsjukan borde vi människor kunna plocka fram våra starka sidor, och visa upp dem framom de svaga. Alla är bra på något, och vågar vi visa det och utvecklas är mycket vunnet. Vågar vi inte ta för oss utvecklas vi inte samtidigt som samhället förlorar resurser. Så, skippa avundsjukan nästa gång och gläds med folk som är duktiga. Det vinner både du och studie- eller arbetskompisen på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s