Våga prata svenska!

Här om året besökte republikens förre president och fredspristagaren Martti Ahtisaari Academill i Vasa. På tapeten fanns frågor som rörde hans fredsmedlaruppdrag och hans tid som president, men också det svenska språkets ställning i Finland. Ahtisaari, som sedan länge är en av svenskan i Finlands stora försvarare, fick frågan om hur han upplever det svenska språkets ställning i Finland, och vad han gör för att förbättra dess ställning. Svaret som president Ahtisaari gav har etsat sig fast i mitt minne och ploppar upp när språkdebatten rasar på alla tänkbara plan i landet.

– Det är för mig paradoxalt att jag ska åta mig att försvara svenskans ställning, prata svenska och stå på barriärerna för svenska språket, när de som kräver det själva inte vågar eller vill prata svenska.

Ahtisaaris ord passar mer än väl in i den finlandssvenska vardagen, och åtminstone jag känner igen mig i det han säger. I mångt och mycket vågar eller vill inte en finlandssvensk prata svenska år 2011. Det må gälla med expediten i butiken, med tjänstemannen på byrån eller med mannen på gatan. Under de år jag jobbat i affär har flertalet situationer uppstått där kunden pratat finska med mig, även om han eller hon varit fullständigt tvåspråkig eller rent ut sagt finlandssvensk. Det fåniga uppstår när kunden sedan upptäcker att jag pratar svenska, rentutav dialekt och kanske bor i samma by som den som handlar målfärg.

Om vi finlandssvenskar inte vill bli nedtryckta i stövelskaften så krävs det att vi står upp för vårt språk. Som jag förstått det så får man, i landets södra delar, stundtals vara rädd för att prata svenska på offentliga platser. Det om något är ett tecken på att något är fel, och att det hela gått på tok för långt. Ingen ska behöva vara rädd eller skämmas för att prata sitt modersmål.

Personligen uppskattar jag att bli bemött på svenska av en finsk person som har gett sig katten på att betjäna eller prata svenska. Det är mycket mer värt än när man som svenskspråkig pratar finska med en person som galant behärskar det andra inhemska. Ahtisaaris ord om att det är svårt att försvara något som inte ens ursprunget försvarar är något alla borde ta med sig. Våga prata svenska, det är inget att skämmas för!

1 tanke på “Våga prata svenska!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s