EU vill ta död på det sociala kapitalet.

Som många kanske noterat så håller EU på med en översyn av momsreglerna för allmännyttiga föreningar och stiftelser. Det hela  är som bäst föremål för en så kallad offentlig konsultation, där var och en har rätt att uttala sig. Som det är idag så är alla allmännyttiga föreningar, samfund och stiftelser inte momspliktiga. Oron som finns i speciellt Norden just nu är att dessa ska bli tvungna att betala skatt, något som skulle vara förödande för många föreningar och stiftelser.

Varför skulle det då bli förödande? Framför allt beroende på två saker. Byråkratin och de direkta skatterna.  Skulle det bli obligatoriskt med moms för alla ungdomsföreningar, idrottsföreningar och andra liknande organisationer skulle det med all säkerhet påverka viljan att driva föreningen på det sätt som tidigare gjorts. Administrationen blir krångligare och utgifterna fler. Många av landets föreningar har redan idag problem med att få ihop styrelser eller frivillga talkoarbetare. De lär inte bli fler till antalet om EU får sin vilja igenom.

EU vill, om man ska använda ett uttryck hämtat från statskunskapen, ta död på det sociala kapitalet. Socialt kapital är, om man ska låna ett uttryck från Wikipedia, summan av den tillit som individerna i en grupp eller samhälle har för varandra. Statsvetare menar att man genom att till exempel sjunga i kör, delta i föreningsliv eller på annat sätt delta i en grupp alstrar socialt kapital. Socialt kapital leder, enligt statsvetaren Robert Putnam till en bättre fungerande demokrati och ett bättre samhälle.

Går EU:s grundtanke igenom kommer många föreningar att duka under, samtidigt som föreningsandan i de nu verkande ideella föreningarna kommer att bli svagare. EU:s förslag måste stoppas, någon annan tanke är för mig finns inte. Finland i allmänhet och Österbotten med sitt rika föreningsliv i synnerhet skulle lida väldigt av momsplikt. Tid finns att stoppa förslaget, låt oss göra det tillsammans!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s