Idioti hämtad från 30-talet.

Det här med att hamna bredvid de mest förunderliga människorna på en fotbollsarena verkar vara min grej. Det slår aldrig fel, kan jag lova. Är det inte gaphalsar som förstår reglerna så mycket bättre än domaren så är det någon som får för sig att han ska klappa händer och skandera favoritlagets namn när ingen annan gör det. Idag, på Sandviken, hamnade jag och Malin bredvid något så fantastiskt som ett gäng pensionärer, vars verklighetsuppfattning härstammade från året de kom till världen.

Något annat kan jag nämligen inte säga om deras korkade kommentarer. Okej, jag kanske överreagerar enligt vissa, men att sitta på en fotbollsarena och ropa rasistiska kommentarer åt utländska spelare och kommentera hudfärgen på både det egna lagets och motståndarlagets spelare är allt annat än okej. Det är korkat, idiotiskt och så fullständigt oförklarligt. Att säga ”neger” eller ”nu kom det in mer färg på plan” eller ”vilket språk talar dom, swahili?” säger i mitt tycke allt om åskådarna i fråga. De hör inte hemma på en fotbollsarena år 2011.

Det fanns årtionden när man använde ord som idag är straffbara att använda om andra folkslag, tryckte läroböcker där man skrev att människor som härstammade från Afrika var mindre vetande och såg ner på den som hade annan än vit hudfärg. Människorna som satt bredvid mig idag var kvar i de årtiondena.

Att man över huvudtaget sänker sig så lågt som personerna i fråga gjorde övergår mitt förstånd helt och hållet. Det går inte att komma undan med att man växt upp under tider då det var ”okej” att säga vissa saker om andra folkslag. Det går inte heller att komma undan med att man är inne i en fotbollsmatch eller att personerna som kommentarerna riktade sig mot inte hörde vad som sades.

Kommentarerna som fälldes om O’Brian Woodbine i VPS var så korkade och så idiotiska att man lätt glömde bort den skit huvuddomaren fick ta emot. Han var, om man ska tro samma genier, uppfostrad av Timo Soini.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s