Dags att svälja eller vägra att äta.

Regeringsförhandlingarna tar fart inkommande måndag, men redan idag får Jyrki Katainen svar på sitt frågebatteri från respektive riksdagsparti. Centerpartiet har redan meddelat att man under inga som helst omständigheter ingår i nästa regering. De återstående stora partierna, Sannfinländarna och Socialdemokraterna kom med sina svar i frågan om Portugals stödpaket idag.

Sannfinländarnas svar var, som förväntat, en aning luddigt och öppet för tolkningar. Sannfinländarna meddelade att man inte kan svälja Portugal-paketet och inte heller det faktum att man inom Europa ska skapa en stabiliseringsfond för att undvika det som hänt i Grekland, Irland och nu Portugal. Det intressanta här är att Timo Soini sätter regeringsmedverkan på spel redan nu. Formuleringen ”med gott samvete” lämnar dörren tämligen öppen ändå. Kan Soini & Co tänka sig att gå med i en regering med dåligt samvete? Soinis problem här är att han splittrar partiet hur han än gör. En del av riksdagsgruppen vill ha partiet i regeringen, medan en annan anser att partiets plats är i opposition.

I och med Jyrki Katainens krav på en enig regering i Portugal-frågan har Soini två alternativ. Att svälja paketet med långa tänder, eller stå utanför regeringen. Bägge alternativen kostar förtroende.

SDP säger ingenting om Portugal i sitt svar till Katainen. Man väljer att sväva över målet, utan att säga varken bu eller bä, vilket förvånar i alla fall mig. Jutta Urpilainen har tidigare uttryckt sig kritisk till ett Portugal-paket, men nu, när regeringsmedverkan står på spel, vågar man inte säga ja eller nej.

Kommande vecka blir fortsatt intressant. Juho Anttilas blogginlägg på Uusi Suomi visar på en konstellation som kan bli aktuell utan Sannfinländarna. Spänningen stiger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s