Grattis Barack.

Egentligen är det som en saga för bra för att vara sann för Barack Obama. Egentligen ska det inte kunna hända. Den 11 september är det på dagen tio år sedan de kapade American Airlines-planen flög in i hjärtat på den amerikanska ekonomin. Den 11 september är det tio år sedan begreppet terror fick en helt ny mening. Den 2 maj 2011 offentliggör USA att man dödat världens i särklass mest jagade människa. Man gör det när opinionssiffrorna för den sittande presidenten är obehagligt låga, och man gör det lagom tills nomineringsprocessen i det amerikanska presidentvalet ska ta fart på allvar.

Hade Barack Obama någonsin kunnat föreställa sig att han mer än halvvägs in på sin första period som amerikansk president skulle ha de opinionssiffror han har idag hade han nog önskat sig ett manus som det han fått idag. Från och med idag kan han titulera sig som mannen som gav order om räden mot den byggnad där Usama bin Ladin befann sig. Från och med idag kan han titulera sig som mannen som befriade världen från al-Qaidas grundare.

Ser man mer objektivt på det hela så är det mer symbolik än betydelse att Usama bin Ladin är död. bin Ladin har varit den drivande kraften bakom terrornätverket al-Qaida i två årtionden, men han har inte legat bakom planeringen av verksamheten efter 11 september 2001. al-Qaida av idag är inte lika centraliserat som det var för tio år sedan. al-Qaida av idag är mer utspritt, med flera starka ledare, och med bin Ladins högra hand al-Zawahiri som den egentlige huvudmannen. Terrordåden världen över med stämpeln al-Qaida kommer inte att upphöra bara för att deras starkaste galjonsfigur är borta.

Segern är ändå stor i landet på andra sidan Atlanten. Barack Obama har fått kritik för sin tämligen tama terrorbekämpning. Från och med i dag kan han säga att han lyckades med något som president Bush den yngre gick bet på. Han tog kål på Usama bin Ladin. Det om någonting kommer hans kampanjstab att bygga kampanjen kring inför den stundande nomineringen inom det demokratiska partiet, och inför det kommande presidentvalet. Usama bin Ladin kan sägas ha vunnit George W Bushs andra presidentval. Nu kan han vinna Barack Obamas andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s