Min ringa åsikt om Spotify.

Från och med idag får Spotifys användare finna sig i att antingen lyssna på musik under ett begränsat antal timmar i månaden, eller betala en symbolisk summa för att även i fortsättningen få lyssna på så mycket musik man vill. Jag kallar det symboliskt, för det är precis vad det är. De fem euro som det så kallade Premium-paketet kostar i månaden motsvarar ett paket tobak, ett stop öl eller en hyrd film på videofirmorna. Det är ingenting. Det är ingenting jämfört med vad man får för slantarna.

Jag är fullt medveten om att man inte får rätt till precis varenda låt på Spotify, att bolaget bakom kanske skriver om sina användarvillkor för jämnan och att utdelningen till respektive artist är oklar, men ändå. Fem euro, hur har folk mage att klaga över det? I tiderna hostade man upp 20 euro för en skiva med tolv spår på. Idag hostar man upp med 60 euro i året och får lyssna på tusentals låtar.

I tidningarna har de som gnäller på de nya reglerna kallats för gratistalibaner och annat mindre smickrande. Så långt går inte jag. Däremot ställer jag mig frågan varför precis allt måste vara gratis, och varför det gnälls över saker som detta, när man gladeligen hostar upp tio gånger så mycket pengar på öl och annat under en krogrunda. Vore jag Spotify-grundare och ägare skulle jag med säkerhet vilja ha lite lön för mödan. Det är jag ganska säker på att just Du också skulle vilja ha.

Dagens high: Torglakritsen, VIFK:s trepoängare i Ylivieska.

Dagens low: ManU:s förlust på Emirates, migränen och det klåperi som gör att Arvingarna och Thorleifs spelar på samma dag i Korsholm i sommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s