Därför behövs finska trupper i Afghanistan.

I en färsk opinionsundersökning visar det sig att hälften av finländarna är tveksamma till det finländska deltagandet i Afghanistan. Igår kom försvarsalliansen Nato fram till att man fram till år 2014 ska ha överlämnat landet militärt, men att man ska bli kvar i en övervakande roll. Ska Finland bli kvar i Afghanistan även efter 2014? Absolut.

  

Den svenske komikern Henrik Schyffert twittrade om, vad man kan tycka var en bisarr händelse. Hans inlägg löd ungefär så här: ”Två skjutna i Malmö, en i Afghanistan, ska vi dra oss ur Malmö?” Tillspetsat, javisst, men lite så är det. Det dör lika många människor i olyckor eller våldsbrott per dag  i hemländerna, som det dör soldater från det egna landet i utomlandstjänst på ett helt år.

  

Inget fredsbevarande är garanterat riskfritt. Sedan får det handla om områden som Kosovo och Bosnien, där ordningen börjar vara återställd, eller just Afghanistan eller Afrika. Vad som är viktigt att ta med i ekvationen man gör kring fredsbevarande är vad följderna blir om man ger upp, eller om man inte skulle finnas där alls.

  

Förmodligen skulle följderna bli ett mer oroligt Centralasien i Afghanistans fall, fler våldsdåd och en svårare uppbyggnad av demokrati och mänskliga rättigheter. Det är ingalunda så att Finland startat ett krig i Afghanistan, men det är Finlands uppgift att trygga rättigheter och säkerhet i krigets spår.

  

Det finns dem som påpekar att Finland deltar i ett krig i Afghanistan, i och med att man deltar i räder och dödar upprosmän. Så är det inte heller. Begreppet krig används för lättvindigt. Många hävdar också att fredsbevarare inte ska bevara fred med vapen. Frågan är dock bara vad alternativen är då motståndet är beväpnat, och villigt att använda sig av beväpningen.

  

Finland står för en gedigen insats militärt utomlands. Man förhindrar att talibaner och andra upprorsmakare får nytt fotfäste. Man skyddar civilbefolkning och låter dessa leva ett så normalt liv som möjligt. Finland gör en insats för en säkrare värld, och ska fortsätta med det. Vi har en kunnig försvarsmakt, vars resurser ska utnyttjas, både hemma och utomlands.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s