Skatteveckan.

Imorgon sparkar vi igång vecka 45. På tisdag och torsdag debatterar Korsholm skatt. På tisdag håller SFP-gruppen möte, och ska då diskutera fram ett förslag till fullmäktigesammanträdet på torsdag. Med styrelsebehandlingen i ryggen så blir det ingen enig SFP-grupp på torsdag. Skatteprocenten gick till omröstning i kommunstyrelsen, där förslaget om höjning med 0,50 procent vann. Kommundirektören hade fört fram ett förslag om höjning med 0,75, till 20,00. Tre SFP:are röstade för 20,00 i styrelsen och fullmäktige kommer att få ta ställning till en höjning med antingen 0,50 eller 0,75, kanske till och med mer. För egen del kommer jag att gå på styrelsens linje. Dels därför att det inte är sunt att höja skatten för mycket, dels därför att vi måste hitta en balans mellan nämndernas äskanden, investeringarna och skatteprocenten. En kommun kan inte höja skatten och tro att allt är bra, en ansvarstagande kommun måste kunna hitta lösningar i verksamheten och dess kostnader. Höjer man skatten sänder man lätt signalen att det är en lätt lösning, som går att använda även de kommande åren. Utgifterna sväller, och tron på skatteintäkterna blir för stor. Jag tror på en tämligen jämn omröstning, men tror på en höjning med 0,50, kombinerat med en förnuftig budget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s