Högt spel av Kepu.

Centerpartiets ministrar, med Mauri Pekkarinen och statsminister Mari Kiviniemi i spetsen, går hårt åt svenskans ställning i Finland i dagens morgontidningar. Ministrarna ställer sig frågan om svenskans ställning är för stark, då Karleby-frågan avgjordes med stöd av grundlagsutskottet och dess ställningstagande. Det alternativ som bäst tryggade de språkliga rättigheterna skulle väljas, varpå valet föll på Karleby. Mauri Pekkarinen, som var den som kom med nyheten, säger sig har varit för svenskan förr, men att hans åsikt nu ändrats. Kommunminister Tölli säger sig inte förstå upprördheten, men tror att man i framtiden kommer att diskutera de språkliga rättigheterna kontra rätten till en fungerande förvaltning och tillgång till service. Centerpartiet sätter mycket på spel, åtta månader före riksdagsvalet. Att det skulle bli en hård smäll att ta för statsministern, som varit den mest pådrivande parten i frågan, var klart ganska så tidigt. Att hela ministerledet skulle ställa sig upp och skälla på svenskan och dess ställning var kanske lite mer otippat. Både Pekkarinen och Tölli hade haft politiska poäng att vinna på att erkänna slaget förlorat, konstatera att grundlagen ”sagt sitt” och därefter konstaterat faktum. Istället ställer man sig frågande till varför grundlagen är som den är, likt tjuriga barn som inte får bestämma själva. Jag tycker personligen att SDP gjort politiskt självmål i frågan om pensionerna, men frågan är om inte Centerpartiet gjort ett ännu större sådant. Om åtta månader vet vi resultatet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s