Mörkrädd med mindre.

Har precis avrundat tv-kvällen med att se Lars Ohly bli utfrågad i SVT:s valstudio. Ohly är, för den oinsatte, ordförande för Vänsterpartiet och en av de som ska utgöra regeringsblock ifall vänsterpartierna vinner valet om två veckor. Tvivlarna, det vill säga de som undrade var Ohly stod inför kvällen, borde ha fler rynkor i pannan och än mer frågor att ställa än innan.

  

Ohly vägrade att svara på vissa frågor, vissa tyngre än de andra. Samarbetet med de övriga partierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, verkar inte fulländat på något sätt. Ohly blev tvungen att erkänna att man inte är överrens i vissa frågor. Det om någonting är ett problem för ett regeringsalternativ, två veckor innan ett val.

  

Ohly vill, för att nämna något, dra tillbaka Afghanistan-styrkorna, skrota amerikanska militärbaser, styra föräldraledigheten, slopa betygen och införa sex timmar långa arbetsdagar. Det sista skulle kosta svenska staten 270 miljarder kronor.

  

Att domdera om ett oroligt Afghanistan och om att dra tillbaka styrkor som fyller sin plats rör upp känslor. Att tro att USA lyssnar på en rödgrön regering och att denna kan gå i bräschen för att få Obama att stänga baser är en utopi. Föräldraledigheten enligt Ohlys mått skulle betyda sju månader hemma för mamman i familjen, sedan skulle pappan ta vid.

  

Istället för betyg vill Ohly se skriftliga utlåtanden. Exakt hur dessa ska bli mer neutrala och ickediskriminerande nämnde han inte. Det är i mitt tycke svårt att få till en jämn bedömningsnivå skriftligt mellan många olika lärare.

  

Till sist, 270 miljarder i kostnader för att få folk att arbeta mindre. Det om något visar hur snedvridet det vänstra alternativet är i Sverige. Tummar och tår hålls för en borgerlig seger, och för ett fortsatt Reinfeldtskt styre. Annars kan det bli rätt turbulent på andra sidan pölen, om vi säger som så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s