Mera populism.

Sannfinländarna var först, nu ger sig ett nytt partipåhitt in i leken. Förändring 2011 är namnet på den förening som i nuläget samlar in namn för att få bilda parti. 5000 namn krävs, och Förändring 2011 är ett par hundra namn ifrån att nå gränsen.
Partiet vill bevaka finländarnas intressen mer ingående och införa mer direkt demokrati genom fler folkomröstningar. För att få in än mer populism under västen så påpekar man att man är både EU- och invandrarkritiskt. Yttrandefriheten ska också få gälla sådant som kränker och ”chockar” staten och dess invånare.
Egentligen ska man väl inte vara förvånad att dylika partier dyker upp och försöker spela på missnöje och på populism. I och med att Sannfinländarna haft vind i seglen under de år som följt det senaste riksdagsvalet har främlingsfientligheten och motsättningarna ökat. Nu vill flera spela på samma fiol.
Personligen tror jag inte på någon större genomslagskraft för partiet, om man nu lyckas bli ett sådant. Med tanke på valdeltagande och med tanke på att vi har tre närapå jämnstarka partier som tar två tredjedelar av rösterna och att det finns partier som samlar upp återstående röster så blir det nog knappast någon större framgång för Förändring 2011.
Klart är dock att man kan locka väljare missnöjesväljare och personer som i normala fall inte skulle rösta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s