För tre år sedan.

För exakt tre år sedan var min underofficerskurs på slutrakan. De sista proven var skrivna och det som egentligen skedde innanför grindarna på Nylands brigad i Dragsvik var inget anmärkningsvärt över huvudtaget. Det fanns egentligen två saker i huvudet. Spänning och frustration.

  

Spänningen fanns där eftersom jag och många andra skulle få två vinklar att fästa på uniformen. Vi skulle snart slippa det där försmädliga pisistrecket och komma ur våra roller som pisin eller pisikorpraler. Vi skulle bli chefer, och vi skulle få makt. Vi skulle också få ansvaret över egna grupper och plutoner. Under ett halvår skulle vi lära känna nya människor och utbilda dessa.

  

Frustrationen låg i att våra egna chefer, de som ryckt in i juli 2006, samt många av våra kompisar var på väg hem. Man såg, med ganska vemodiga blickar, på de som snart skulle påbörja packandet av utrusningen för sista gången. Med samma blickar såg man de som hande kympit (dagarna kvar, i tiotal) på bara ett par fingrar. Man såg hur de snart skulle blåsa nollor och marschera ut för sista gången.

  

Lättnaden att bli närapå ensamma på brigaden i juli var nog stor för många av oss. Nu var det vi, chaufförer, sanitärer och militärpoliser kvar.

  

Sommaren 2007 var en av de kortare somrar jag någonsin upplevt. Detta beroende på att jag var hemma i knappa två veckor sammanlagt, men också därför att tiden gick snabbt när man hade roligt. Jag upplevde den första tiden av chefsperioden som den klart bästa under militärtjänstgöringen. Den gav mest, även om den också tog mest.

  

Hösten och dess blåst och regn kom den också, men då hade de resterande dagarna redan gått ned i antal så pass mycket att det inte gjorde så mycket att regnet vällde ner när man hoppade av lastbilsflaket i Syndalen.

  

Militärgraden är kvar, liksom många minnen. Stormgevärsnummern kommer jag förmodligen aldrig att glömma. 942832 ekar fortfarande kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s