Oh Canada

Något stämmer inte i mitt sätt att tänka när det gäller OS-finalen som nyss drog igång borta i Vancouver. Hur kan en kanadensisk domare får döma en match där Kanada är det etta laget? Och, en OS-final mot USA, dessutom?

Svaret lär vara att domarna är de ”bästa” NHL-domarna, och att alla deltagande lag i turneringen skrivit på ett avtal där de godkänner dessa regler.

Dock undrar man ju, kan man verkligen hålla känslorna i styr och vara neutral i sådana här sammanhang? Hur man än dömer lär man få skällor, av endera laget. Varför sätter man sig i en sådan situation?

Låt säga att England eller Schweiz skulle spela VM-final i fotboll. Ingalunda skulle Howard Webb eller Massimo Busacca få döma då, trots att de är ”bäst i världen”.

Vårt finska bidrag i finalen är linjedomaren Stefan Fonselius. Annars är det Bill McCreary och Daniel O’Halloran som sköter visslandet. Notera annars att domarna i NHL har personliga tröjnummer, och har så haft länge nu. Vi i Norden har inför detta först på senare år.

4 tankar på “Oh Canada

    • Di e fyra domare totalt, Två huvuddomare och två linjedomare. Jean Morin (även han kanadensare) är andre assisterande. Helt normal standard med fyra, men tre kanadensare känns bara konstigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s