Svensk logik när den är som allra bäst

Knappt har OS hunnit börja innan vår granne i väster börjar bortförklara de uteblivna medaljerna. Anna-Carin Olofsson-Zidek (visst har hon ett fantastiskt namn?) och Helena Jonsson misslyckades i gårdagens skidskyttesprint över 7,5 kilometer. Orsaken? Skidorna, om man ska tro svensk media.

Olofsson-Zidek, som normalt är en bra skidåkerska, gick i mål på 20:e plats, 57 sekunder efter segrarinnan. Hon hade, precis som vinnaren Kuzmina, en straffrunda i bagaget, det vill säga ett tidstillägg på dryga halvminuten. Jonsson var tolva, 47 sekunder efter, med två nollor i protokollet. Inga missar, men ändå så pass långt efter. Vem får bära hundhuvudet? Vallateamet, givetvis.

Vad som då är konstigt är att Anna-Maria Nilsson gick in på en 16:e plats, mellan Jonsson och Olofsson, 50 sekunder efter Kuzmina. Nilsson sköt, precis som Jonsson, felfritt. Olsson var tre sekunder efter Jonsson. Då skyller svenskarna fiaskot på dom som vallar skidorna. Logiskt?

Rimligtvis har Nilsson haft samma typ av valla under skidorna som både Jonsson och Olofsson-Zidek, annars är det ju ett tjänstefel utan dess like. Vad mitt lilla huvud då inte kan förstå är hur differensen mellan Jonsson och Nilsson bara är tre sekunder, då Nilsson normalt är mycket, mycket långsammare i spåret?

Olofsson-Zidek hade utan missen placerat sig på platserna 5-6, men hade ändå varit långt efter.

Man ska absolut inte döma ut någon efter ett lopp, men vibbarna man får är att svenskorna antingen var för tagna av stundens allvar, eller att man helt enkelt gått för hårt åt stjärnorna (Jonsson och Olofsson-Zidek) under uppladdningen. Den som lever får se.

Ikväll kan Hannu Manninen ta den där efterlängtade individuella OS-medaljen som han saknar. Guldet från Sapporo 2007 visar att han trots allt inte är någon värdelös mästerskapsåkare. Upp till Samppa Lajunens klass är det dock en bit. Han visste att det gällde att som allra bäst, när det gällde som mest.

1 tanke på “Svensk logik när den är som allra bäst

  1. Nej, det gick inte för den gode Hannu. Tror att hans upplägg inför OS inte varit optimalt, då han tävlat för sparsamt och inte har tävlingsfarten i kroppen. Dessutom kom han väldigt sent till Vancouver och tidsomställningen kan ha ställt till problem. Vi får bara hoppas att det blir bättre till nästa tävling, för han kom ju igång rätt bra på slutet av loppet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s