Godafton, herr president!

Ikväll kommer han så till Vasa, Finlands före detta president, nobelpristagaren Martti Ahtisaari. Viborgs store son håller en föreläsning på cirka två timmar i Akademisalen ikväll, och jag är givetvis på plats.

Ahtisaari är en av vår tids största finländare, även om han inte är känd som någon stor president. Ahtisaari kom på ett vis i kläm som president, då han var den förste att bli helt folkvald. Koivisto omvaldes 1988, som den siste med elektorer i ryggen. Ahtisaari var den förste att väljas direkt av folket, samtidigt som han blev den siste under den gamla regeringsformen från 1919.

Att han kom i kläm kan man säga då han tillträdde under en period som skulle bli kantad av inskränkningar i presidentmakten. Koivisto hade börjat släppa ifrån sig makt, efter Kekkonens dominans, och detta följdes upp under Ahtisaaris tid. Sedan han meddelat att han inte ställde upp för omval år 2000 har han ägnat sig åt konfliktmedling runt om i världen. Det var det som i slutändan gav honom fredspriset 2008.

Föreläsningen har av naturliga skäl ett begränsat antal platser. Dock så tycker jag att det borde ligga i mångas intresse, framför allt bland studerande, att ta del av Ahtisaaris ord. Det finns ingen motsvarighet i Finland, och det kommer knappast heller att finnas det på ett bra tag.

Dagens historia: 41 år har gått sedan Boening 747, den så kallade jumbojetten, flög för första gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s