Mållös

Ahtisaari, vilken man. Förväntningarna på kvällens seminarium överträffade alla, och då menar jag alla, förväntningar. Klokare, förnuftigare och mer världsvan människa får man leta efter. Många av oss satt dels mållösa, dels med tanken ”ja, givetvis är det ju så, varför har man inte tänkt så förr?”.

Ahtisaaris svar på knarret mellan svenskan och finskan i Finland var kort och gott att svenskarna måste våga tala svenska med de finskspråkiga. Man måste våga tala sitt modersmål. Svaret på hur man ska integrera invandrare och komma över stora klyftor i samhället var att de kloka inte får vara tysta. Tvärtom måste de kloka yttra sig och våga tala och diskutera.

Föreläsningen var sannerligen ett minne för livet. Den gav inspiration och många skratt. Ahtisaaris gärningar är förhoppningsvis inte till ända än. Så kloka människor som han borde få vara odödliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s