Uppdrag: Kandidatavhandling

Någon politices kandidat blir jag nog inte i vår än. Det saknas en del studiepoäng på grund av att mitt studieschema är ganska så omkringkastat på grund av militärtjänstgöringen 2007. Jag lider inte direkt av det, eftersom kandidaten ju bara är ett steg på vägen. Dessutom har jag aldrig känt någon press med den, huvudsaken är att den kvitteras ut i år, helst tidigt i höst.

I alla fulla fall så kommer min kandidatuppsats, eller avhandling som det egentligen heter, att inrikta sig på finsk säkerhetspolitik. Varför? Dels därför att jag inte är speciellt intresserad av att beblanda mig med media, partier eller presidenten och dennes makt. Inget av det har egentligen intresserat mig sedan jag började studera.

Istället har försvarspolitik och Finlands försvarsmakt blivit en stor del av mitt intresse för den nationella politiken. Därför kommer jag under våren att jämföra de finska säkerhetspolitiska redogörelserna 2001 och 2004.

Detta för att se hur dessa, och därmed också finsk säkerhetspolitik förändrats sedan American Airlines-planen flög in i World Trade Center i New York den 11 september 2001. Bara dryga tre månader tidigare hade Finland släppt sin senaste redogörelse. 13 juni 2001 kom den, och det är också den som kommer att ligga till grund för min egen avhandling.

Ordet terrorism nämns 13 gånger på 106 sidor. En liten gissning är att det nämns betydligt fler gånger än så i 2004 års redogörelse.

Dagens tillbakablick: 26 år har gått sedan Apple lanserade en dator vid namn Macintosh. En hel del har hänt sedan dess.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s