Finska landslags oförmågor

I skrivande stund håller det svenska herrlandslaget i handboll jämna steg med Polen i en gruppspelsmatch i EM i Österrike. Sverige är inte någon av medaljfavoriterna i turneringen, men ska gå vidare från gruppen och håller relativt hög internationell klass trots den generationsväxling man gått igenom.

Finland då? Nej, det här med lagsporter är ingen finsk grej riktigt. Låt vara att vi är bra i ishockey och volleyboll men i handboll är vi ljusår från våra nordiska motsvarigheter. Sverige, Danmark, Norge och Island är alla bra handbollsnationer. Finland har en tendens att falla ur kvalen i ett tidigt skede och någon riktig handbollkultur råder det inte här, med undantag för huvudstadsregionen och Åboland.

Fotbollsmässigt är vi också långt ifrån mästerskapen som känt är. I februari lottas kvalet till EM-slutspelet 2012. Finland återfinns i lottkorg tre, och kommer att få två starka nationer mot sig i gruppen. 2016 kommer EM att utvidgas från en 16-lagsturnering till en 24-lagsturnering. Är Finland med då? Man vågar nog inte hoppas på det, inte ens då. Det krävs i så fall en större utveckling än den vi sett hittills.

Fram tills dess får vi nöja oss med att se våra nordiska bröder spela. Om det sedan är handboll eller fotboll, vi är i lä i vilket som.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s