Okunskap i debatten om regionen!

Först kom nyheten om att ABB flyttar en del av produktionen till Italien. Nu är Wärtsilä på väg att flytta hjälpmotorproduktionen på den marina sidan till Kina. Genast börjar man slå på domedagstrumman bland pessimisterna. Man beskyller kommunerna i regionen för det hela, då bland annat Korsholm inte vill vara med och skapa ett stor-Vasa. Därmed går man, enligt kritikerna, miste om chansen att skapa en stark region där företagen stannar.

Nu är det ju inte riktigt så enkelt. Ingalunda skulle Wärtsilä eller ABB stanna här längre eller utvidga sina kontor och fabriker om vi slog ihop oss till en stor kommun. Det finns överhuvudtaget ingen logik i sådant. Grunden till att dessa företag packar ihop enheter och flyttar är givetvis att det är billigare att producera varorna i de länder de flyttar till.

Inte blir väl en hjälpmotor billigare att producera i Vasa för att Korsholm med omnejd ansluter sig till ”storstaden”? Olyckskorparna kraxar obönhörligen om vilken svag region vi är, ändå är det här som saker och ting går som bäst. Vi är den mest framgångsrika regionen i landet, utan sammanslagningar. Märkligt, eller hur?

Oavsett om Vasa skulle ha 60000 eller 120000 invånare så skulle Wärtsilä och ABB ge sig av. Så är det bara. Nu får vi dock hoppas att flyttlassen inte blir fler eller större. Det har vi inte råd med. Det skulle vara en smäll som skulle drabba alla, inte bara Vasa. Vi ska därför göra vårt bästa inom regionen för att behålla det vi har, och vidareutveckla det samma. Det gör man lika bra över kommungränser som inom en stor gräns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s