Ren och skär magi!

Det tog sin lilla tid, men nu, efter veckor av väntande har jag äntligen sett den, filmen som alla talat om och som alla förmodligen kommer att tala om länge än. Det är förstås Avatar jag syftar på. James Camerons första film sedan Titanic för 13 år sedan. Han fick, med facit på hand, nog vänta så länge. För Avatar slår allt, den krossar allt som heter biofilm och den får tidigare specialeffekter att framstå som billiga loppisprylar i jämförelse.

Det sägs att Avatar ska gå under kategorin science fiction, men det känns lite konstigt att alls börja placera in den i något fack. Cameron har skapat ett helt eget fack, ett Avatar-fack, dit denna och de två förväntade uppföljarna placeras. Effekten man fick tack vare 3D-glasögonen (nej, man blev inte blidfagrare med dom på näsan) var något alldeles otroligt. Nu kommer det med all sannolikhet att produceras 3D-filmer i mängder i framtiden, men just denna banbrytande Avatar kommer alltid att finnas med i historieböckerna.

Den fantasi, det kunnande och den finurlighet som Cameron visar upp är något som världen förmodligen aldrig skådat förr. Visst, George Lucas gjorde något alldeles otroligt i och med Star Wars, men Cameron tar det hela till en ny nivå, till en annan planet, om uttrycket får användas.

Sam Worthington är perfekt som den förlamade före detta marinkårssoldaten som av en egentlig slump blir ett med det program som gör honom till en avatar. Sedan rullar det på. Stephen Lang och Zoë Saldaña gör båda fantastiska roller som överste Quaritch och Na’Vi-kvinnan Neytiri.

Fanns det då inget att klaga på? Inte egentligen. Det vore nästan som att klaga över för många julklappar. Avatar är en film som inte går att jämföra med något annat, varken då det gäller storyn eller effekterna. Att Cameron satt sig ner och skapat ny teknik, en helt ny fristående story, nya effekter och till och med ett nytt språk gör att det kullkastar det mesta.

Det negativa vore kanske att vi får vänta ett tag på uppföljaren. Den kommer, och den kommer att bli en ny kassasuccé.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s