Försvaret ska ha sina pengar!

Som några av er säkert konstaterat för länge sedan så ligger försvarsmakten mig väldigt varmt om hjärtat, av diverse anledningar. Varje gång jag läser att man lägger ner, drar in eller stryper pengar till försvaret så reagerar jag negativt. Varför? Därför att vi har ett kostnadseffektivt försvar, ett försvar som många avundas och ett försvar som fyller sin roll i republiken Finland.

Idag, när nyheten om upprustning av 40 Hornet-plan kom ut, reagerade jag väldigt positivt. Finlands flygvapen använder sig idag av så kallade F-18 Hornet, som anskaffades i början av 1990-talet. Hornet vann då en budgivning i kamp med bland annat JAS-Gripen och MiG-29.

Hornet i Finland har beteckningen F, vilket betyder fighter. Planet är alltså till för luftstrid, och inte för direkta attacker som andra typer av Hornet är.

Nu har man från regeringshåll beviljat flygvapnet 40 miljoner euro för att rusta upp skolplanen som hör till Hornet-parken. Det är 18 plan som ska rustas upp av försvarskoncernen Patria. Planen är köpta från Schweiz år 2007 och ska nu, efter upprustningen, användas vid Flygkrigsskolan.

Bra tycker jag, men givetvis finns det skeptiker, kritiker och gnällspikar även här. Folk ställer sig oförstående till att man satsar 40 miljoner på flygplan, och att ”pojkarna ska få leka med krigsflygplan”. Man struntar tydligen i, eller glömmer, det faktum att det är med Hornet som försvarsmakten övervakar Finlands territorium, det är med dessa som man försvarar det kanske svåraste området, luften.

Flygplan utan modernisering och utan direkta uppdateringar löper stor risk att falla till marken under flygningar. Det har man lärt sig, oberoende om de heter JAS, Hornet, MiG eller något annat. Att Finland satsar 40 miljoner på att få till stånd ordentliga skolplan är ytterst förnuftigt. Det är en satsning på säkerhet och framtid. Hur någon kan blunda för det vet jag inte. 40 miljoner är ingenting, då man tänker på att den totala försvarsbudgeten ligger på över 2,5 miljarder euro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s