Grus i Vasaregionens maskineri

Efter Lars-Erik Wägars insändare i gårdagens VBL, där han pålyser att Vasa i sig är viktigare än kommunsammanslagningar, så är SFP:s fullmäktigegrupp i staden i ordentligt gungning. I dagens tidning understryker hela styrelsepresidiet, med ordförande Kujanpää i spetsen, att Wägar är inne på rätt spår. Wivan Nygård-Fagerudd, andra viceordförande i styrelsen, är alltså en av dem som ställer sig i kören.

Skötseln av Vasa inre angelägenheter borde gå före allt annat, anser Wägar. Vasa har de senaste åren satsat sin energi på att måla upp framtidens region, en region där Vasa är huvudort och där Vasa håller i taktpinnen. Personligen tror jag att flertalet politiker börjar bli trötta på denna soppa, då man de facto är invalda för att spegla folkets vilja och också har egna, politiska, intressen.

En del av folkets vilja är med all säkerhet det som Wägar uttrycker. Att det är dags att lägga frågan på is, och gräva ner stridsyxan. Varför? Därför att den österbottniska envisheten och mentaliteten gör sig påmind, och ingen sammanslagning där alla parter är överrens blir lyckad. En sammanslagning här och nu skulle vålla sådana problem att man inte vet vilka konsekvenserna skulle bli.

Varför är då SFP-gruppen i gungning? Dels därför att man ”enhälligt” uttryckt sitt stöd för ett stor-Vasa, och dels för att man påstått att det inom gruppen fanns ”marginella” meningskiljaktigheter, men att alla stödde den idé som lagts fram av utredarna Sandberg/Niemi-Iilahti. Ingalunda får man ett större förtroende bland väljarna om man en dag säker bu, och andra dagen säger bä. Därtill visar ju Wägars och Nygård-Fagerudds uttalanden att det ingalunda råder någon enighet.

Imorgon torsdag träffas Korsholms och Vasas SFP-grupper i Smedsby för att ”känna varandra på pulsen”, som det så vackert heter. I gårdagens VBL påstods det att detta uttrycker SFP i Korsholms vilja, att sätta sig ner med grannen Vasa och ta upp KSSR-frågan. När detta tagits fram som initiativ i gruppen låter jag vara osagt, men initiativet är inte taget av någon enhällig SFP-grupp i Korsholm.

Svenska kommunförbundets chef kommer att hålla ett anförande imorgon, där hon tar upp ramlagen efter 2012. I mitt tycke luktar det desperation från dem som vill ha en samgång, man försöker gripa de får halmstrån som finns kvar.

Säg mig dock en sak, vad har lyckats efter påtvingningar och måsten? Ge mig gärna några konkreta exempel på detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s