Ett grattis till Olli Rehn

Centern har fått utstå hård kritik under det senaste året, med all rätt. Har det inte gällt brädhögar så har det handlat om Karlebys orientering. Ljuset i keputunneln, som partiet inte lär vara sena med att plocka fram, stavas utan tvekan Olli Rehn.

När José Manuel Barroso presenterade sin nya kommission stod det klart att Rehn fått portföljen innehållandes ekonomiska och monetära frågor. En av de tyngre portföljerna med andra ord. Rehn har varit kommissionär med ansvar för EU:s utvidgning tidigare, och har uppenbarligen gjort ett väldigt bra jobb.

Rehn är ingen direkt nykomling. Han har studerat ekonomi i USA och är dessutom doktor i internationell politisk ekonomi från Oxford. Med andra ord är han en av de större förgrundsfigurerna inom finsk politik. Lägg därtill att han ”bara” är 47 år. Det är ingen som helst ålder för en politiker.

Det fanns med all säkerhet besvikelse i centerleden när Matti Vanhanen förde fram Rehn som Finlands kommissionär även för den kommande perioden. Rehn är, trots sina meriter, en av höjdarna inom Centern som inte suttit i någon regering, än. Många centeranhängare hade säkert gärna sett Rehn som ordförande. Frågan är dock om Rehn alls är intresserad av finsk politik när hans parti svartmålas i parti och minut.

Vanhanen blev en konkurrent fattigare inför partiledarvalet i sommar. Rehn tackade, tog emot och fick en av de finare posterna i EU-kommissionen. Det är bara att lyfta på hatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s