Stöd veteranerna!

Enligt tidningen Helsingin Sanomat så skulle de organisationer som upprätthåller pengastödet till våra veteraner vara goda för uppemot 87 miljoner euro. Detta har fått folk att reagera och påpeka att veteranerna alls inte behöver mer pengar.

Att tänka och tycka så är bara arrogant, fånigt och kortsiktigt. Det har inte bekräftats från något håll att veteranerna skulle ha så mycket pengar som påstås. Dessutom är det kalla fakta att större delen av våra veteraner lever på under tusen euro i månaden. Trots insatser och trots att det påstås finnas pengar.

I år säljs nålar med Mannerheims monogram på, för 20 euro styck. Avkastningen ska gå till stöd för veteranernas fortsatta boende hemma i egna hus och lägenheter. Nålarna, som är 100 000 till antalet och som ursprungligen tillverkades när Ryttarstatyn föreställandes Mannerheim skulle uppföras 1952, får ses som en symbol för ett släkte som håller på att tyna bort.

Jag känner flertalet personer som inte stoppar växelpengar i insamlingsbössorna för veteranerna. Jag känner personer som totalt struntar i att ge bort några euron eller köpa något till stöd för de som försvarade vårt land för snart 70 år sedan.

Den 30 november är det 70 år sedan Vinterkriget bröt ut. Ett krig som följdes av ytterligare två. Dessa krig kom att slå sönder familjer, splittra ett land och ödelägga mångas framtid. Då, för 70 år sedan, slogs våra förfäder för vårt fosterland. Det är inte för mycket att hedra dessa kvarvarande, grånande veteraner, med några futtiga euron. Det har vi råd med. Det är veteranerna som sett till att vi lever i ett fredens Finland idag. Snart är dom borta, så kom ihåg dom så länge de är med oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s