Karleby söderut, åtminstone 2010

Ministergruppen Halke beslöt idag att Karleby ska orientera sig söderut efter nyår. Bra så långt, kan man ju tycka. Dock lade ministrarna Kiviniemi och Pekkarinen in en notering i protokollet, som lär föra farsen vidare. De bägge centerpartisterna vill att språkkunskaperna utvecklas och utreds under kommande år, så att Karleby och Mellersta Österbotten sedan kan överföras till Uleåborgs förvaltningsområde.

Med andra ord blev det bara en halv seger för SFP och Karleby. Centern, som framstått som den stora regionkrossaren sedan förslaget kom, gav med sig lite och tog lite. För att inte få svarte Petter på hand i något fall så kom man nu fram till en kompromiss som Halke kunde enas kring.

Exakt hur man ska kunna utveckla språkkunskaperna så att Karleby kan tillhöra det norra förvaltningsområdet och samtidigt följa grundlagen vet nog ministrarna inte ens själva. Nu får man tid på sig att samla krafter och bygga nya argument och broar. Karleby kommer att tillhöra Vasas förvaltningsområde kommande år, men redan nästa höst kan en liknande rumba som den vi sett nu vara igång.

Till saken hör också att det är ett riksdagsval i antågande. 2011 väljer Finland en ny riksdag. Med tanke på detta så kan man kanske hoppas på ett tämligen ”lugnt” 2010 vad gäller Karleby-frågan. Centern vill med all säkerhet inte bränna fler linor än man bränt hittills, regeringsmakten sätts på spel, och om opinionen börjar vända sig mot centern än mer än idag så kan det nog bli Karlebys lycka. Matti & Co måste ena största möjliga mängd människor tills det. Då är det osäkert om man verkligen vill tvinga Karleby norrut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s