De tolv utvalda.

UEFA presenterade sina tolv domare till sommarens EM-turnering idag och i sig är det inga namn som gör mig förvånad. UEFA har gjort bra val, även om ett par överraskningar fanns med. Jag hade inte trott att Skomina, Thomson eller Webb skulle få förtroendet, av olika anledningar. Hur som helst, här följer en genomgång av domarna och en liten analys kring de tolv.

Cüneyt Çakır
Turkiet, 35 år

Çakır är en av många mästerskapsdebutanter i EM. Turken har ett antal juniormästerskap bakom sig men är tämligen grön i seniorsammanhang. Gjorde Champions League-debut så sent som 2010 men har gjort det bra sedan dess. Dömde Sverige – Holland i kvalet och imponerade på mig då. Har tio år kvar på toppnivå om karriären fortsätter som den börjat, dömer knappast annat än gruppspelsmatcher i sommar.

Jonas Eriksson
Sverige, 37 år

Sverige har, sin vana trogen, en domarrepresentant när det vankas stora mästerskap. Jonas Eriksson har växt fram till en bra internationell domare (han är rentutav bättre i Europa än i Sverige) och det var väntat att han skulle få förtroendet, framom Martin Hansson. Har gjort en bra höst i Champions League och kan gå långt i EM om det vill sig. Kan få en del gliringar för miljonerna på banken. Tydlig i kroppsspråket. Mästerskapsdebutant.

Viktor Kassai
Ungern, 36 år

I mitt tycke Europas bäste domare under förra säsongen. Fick kröna den med att döma Champions League-finalen i våras. Är väldigt duktig på att prata med spelarna och är försiktig med kortleken. Lång och respektingivande när han spänner blicken i spelarna. Har haft en lite sämre höst än vår år 2011, men är samtidigt en av domarna som inte är beroende av hur det går för det egna landslaget. Finalaspirant, om han dömer bra. Har mästerskapsrutin efter fyra matcher i VM ifjol.

Björn Kuipes
Holland, 38 år

Butiksägare från Holland som även han är mästerskapsdebutant. Har varit FIFA-domare sedan 2006 och har dömt CL de senaste åren. Har mästerskapsrutin från U-mästerskap, Super Cup-finalen 2011 mellan Barcelona och Porto är största meriten så här långt. Tämligen lugn i sitt agerande, har trots det en tendens att vifta med korten i ganska stor utsträckning. Beroende av hur långt Holland går, men dömer knappast mer än gruppspelet.

Stéphane Lannoy
Frankrike, 42 år

Fransman som figurerat flitigt i CL i höst. Har mästerskapsrutin från bland annat två matcher i VM 2010 och OS 2008. FIFA-domare sedan 2006. Delar ut snäppet fler kort än genomsnittet och var inblandad i en omtalad match i VM 2010, den mellan Brasilien och Elfenbenskusten. Har rutin och gör kanske sitt sista mästerskap. Beroende av Frankrikes framgångar.

Pedro Proença
Portugal, 41 år

En av överraskningarna för egen del. Har dömt en del Champions League under hösten men är mästerskapsdebutant. Har U19-EM-finalen 2004 som största merit. Får knappast döma mer än gruppspelet och är precis som så många andra beroende av hur det går för det egna landslaget. Har relativt högt kortsnitt.

Nicola Rizzoli
Italien, 40 år

En av mina favoritdomare i Europa och Roberto Rosettis rättmätige efterträdare som Italiens representant på de stora fotbollsscenerna. Dömde Europa League-finalen 2010. Har varit FIFA-domare sedan 2007 då han också dömde sin första landskamp. Ihågkommen av United-supportrar som domaren som visade ut Rafael i CL-kvartsfinalen mot Bayern 2010. Kan gå långt i turneringen, kanske hela vägen.

Damir Skomina
Slovenien, 36 år

Gör sin första turnering som huvuddomare. Var uttagen till EM 2008 men var då, som 32-åring, endast fjärdedomare. Har en kvartsfinal i OS 2008 som största landskampsmerit.  Är ett bevis på att man kan gå långt som domare trots att man kommer från ett land med sämre liga och med ett landslag som inte når slutspel så ofta. Har dömt Champions League tämligen flitigt under hösten och har gjort det bra. Outsider.

Wolfgang  Stark
Tyskland, 42 år

Rutinerad tysk med ett i mitt tycke knepigt kroppsspråk. Kan se otroligt loj ut stundom och är relativt flitig med korten. Ihågkommen för ett knaggligt U20-VM 2007, då han hittade 53 frisparkar i semifinalen mellan Chile och Argentina (samt sju gula kort och två röda kort enbart i det chilenska laget). Har dömt tunga matcher i CL i höst och klarat sig relativt bra. Gör troligen sitt sista mästerskap och är beroende av hur långt Jogi Löws mannar går. Ingen personlig favorit.

Craig Thomson
Skottland, 39 år

Mästerskapsdebutant som gått den långa vägen genom UEFA-cupen, senare Europa League och nu Champions League. Var precis som Skomina med i EM 2008, men var då fjärdedomare. Dömde matchen mellan Italien och Serbien i kvalet till EM. Bröt matchen efter sju minuter på grund av läktaroroligheter. Tämligen okontroversiell, men inte heller någon domare som sticker ut så särdeles. Dömer troligen gruppspelsmatcher.

Carlos Velasco Carballo
Spanien, 40 år

Spanjor med erfarenhet av flertalet El Clasicos och med årets Europa League-final som främsta merit. Hittade åtta varningar då och är ganska flitig med kortleken. Har dömt internationellt sedan 2008 och gör mästerskapsdebut nu. Ingenjör till vardags och en liten outsider när det gäller EM. Beroende av hur det går för Spanien och dömer knappast mer än en kvartsfinal.

Howard Webb
England, 40 år

Den klart mest meriterade domaren av de tolv uttagna. Har dömt EM 2008 och VM 2010 med finalen i den senare turneringen som den självklara höjdpunkten. Är i mitt tycke Europas bäste domare när han får allt att stämma. Har inte fått lika många stora matcher som förr i England, och kunde ha petats av Martin Atkinson eller Mark Clattenburg här. Dömer knappast någon final, men lär gå långt annars. Försiktig med korten, med VM-finalen som undantaget som bekräftar regeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s