Grattis till EM-guldet, Tyskland.

Efter att jag chockerande nog haft nästan alla fel man kunde ha när jag gissade utfallet av EM-lottningen gör jag nu ett försök att förutspå hur det går utgående från de grupper som lottades fram igår. Summan av denna kardemumma kommer att vara den att Tyskland vinner sitt fjärde europamästerskap. Inget chockerande tips, men då man ser till spelschemat så ligger vägen tämligen öppen.

Grupp A
1. Ryssland
2. Polen
3. Tjeckien
4. Grekland

Kommentar: Den på förhand sett sämsta och minst intressanta gruppen. Dick Advocaats Ryssland är gruppens på pappret starkaste lag. Polen och Tjeckien lär slåss om andraplatsen i gruppen, där Polen har fördel av hemmaplan och Tjeckien tvingades till kval mot Montenegro för att alls ta sig till slutspel. Ryssland tog  sig till semifinal för fyra år sedan och har spelare som kan avgöra matcher på egen hand. Polen har ett tämligen magert mästerskapsfacit i ryggen, men av tradition brukar värdnationen eller nationerna gå långt. Tjeckien har inte gjort ett bra mästerskap sedan EM 2004. Då hette stjärnorna Nedved, Koller och Baros. 2012 är man mitt inne i en generationsväxling. Grekland har tagit sig till två stora mästerskap sedan EM-guldet 2004. I EM 2008 förlorade man alla matcher, däribland en mot Ryssland. I VM ifjol föll man ur i gruppspelet efter en vinst och två förluster. Det blir respass redan i gruppspelet i sommar också.

Grupp B
1. Tyskland
2. Holland
3. Portugal
4. Danmark

Kommentar: Den på pappret svettigaste och tätaste gruppen. Tyskland gick obesegrat genom kvalet och slog Holland (som hade ett ordinarie lag på benen) i en träningsmatch i november. Jogi Löws mannar lär vinna gruppen, om inte annat så på bättre målskillnad än Holland som är beroende av sitt hårda och raka spel. Portugal tvingades till play off för att alls få spela EM och är toppduons främsta utmanare. Portugal var laget som slog ut Holland ur EM 2004, Tyskland var laget som slog Portugal i bronsmatchen i VM 2006. Danmark får finna sig i att slå ur underläge och får det mycket tufft.

Grupp C
1. Spanien
2. Italien
3. Irland
4. Kroatien

Kommentar: Den kanske mest lättippade gruppen, med ett undantag. Italien var en skugga av sitt forna jag i VM förra sommaren och möter Spanien i öppningsmatchen. Förlust där samtidigt som Irland eller Kroatien vinner och det kan bli tufft för italienarna. Spanien är regerande världs- och europamästare och ska vinna gruppen om inget oförutsett inträffar. Irland, coachade av Giovanni Trapattoni, har byggt upp en stark defensiv och har inte spelat i ett stort mästerskap sedan Japan/Sydkorea 2002. Då slogs man ut på straffar av just Spanien. Kroatien är gruppens underdogs och kvalade in efter seger mot Turkiet i play off-mötet. Svårbedömt lag, men likväl gruppens svagaste i mitt tycke.

Grupp 4
1. England
2. Frankrike
3. Sverige
4. Ukraina

Kommentar: Kanske den mest svårbedömda gruppen, efter grupp A. England har som tradition att floppa i mästerskap och EM blir Fabio Capellos sista chans till en mästerskapsmedalj som förbundskapten. Något säger mig att trenden ska brytas nu, även om känslan var likadan i VM ifjol. Wayne Rooney är avstängd hela gruppspelet och domen står fast, men ersättare finns. Frankrike är mer enat än under VM 2010 men likväl ett landslag i obalans jämfört med det lag som tog VM-silver 2006. Likväl är man ett bättre lag än både Sverige och Ukraina. Sverige är svårbedömt och har stundom spelat bättre utan Zlatan Ibrahimovic. Är skadekänsligt och har inte fått spelet att stämma fullt ut under Erik Hamrén. Ukraina är hemmanation och har stort stöd i ryggen. På pappret har man ett ganska okänt lag och någon kvartsfinal lär det inte bli.

Kvartsfinaler:
Ryssland – Holland
Spanien – Frankrike
Tyskland – Polen
England – Italien

Semifinaler:
Holland – Spanien
Tyskland – England

Final:
Spanien – Tyskland

Kommentar: Holland och Tyskland lär, om gruppspelet faller ut som det borde, få tämligen bekväma resor till semifinal. Holland ska klara av Ryssland, Tyskland (som hade problem med Polen i gruppspelet i VM 2006) ska klara av grannlandet, trots att de rödvita har hemmaplan. Betydligt svårare att sia om de övriga matcherna. Spanien ska slå Frankrike åtta dagar av tio medan England är ett bättre lag än Italien. Intressant match i matchen är Capello mot Prandelli. Semifinalerna är, om de faller ut som ovan, stenhårda matcher. Spanien ska klara av Holland, i en repris av VM-finalen 2010. Tyskland – England är ett klassikermöte av stora mått, där Tyskland får gälla som favoriter. Finalen blir sedan en repris av EM-finalen 2008, och där tar tyskarna revansch. Varför? De har ett mer hungrigt och motiverat lag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s