Vindkraftsproblematiken.

Ett av de hetare debattämnena under vinterns och vårens riksdagsvalskampanj var kärnkraft kontra förnyelsebar energi. Frågan skulle med all säkerhet ha kommit upp i alla fall, men händelserna i Japan och då speciellt i Fukushima, bidrog till att debatten eldades igång ordentligt. Jag är en av de som försvarat kärnkraften i debatterna. Jag har gjort det därför att jag idag inte ser hur vi ska täcka upp bortfallet av energi när och om vi avvecklar våra reaktorer. Finland är också ett land i behov av importerad energi, vilket gör oss sårbara i händelse av en konflikt eller förhalade prisförhandlingar.

Finsk media (Taloussanomat) refererade under veckan till det som nu sker i Tyskland. Tyskarna har uttalat att man ska bli ett land fritt från kärnkraft och att energin ska tas från annat håll. Nu skriver media om att man inte hittar tillräckliga ersättare till kärnkraftsreaktorerna. Tyskland är något av Europas föregångsland när det gäller vindkraft, och borde veta vad de talar om när man hävdar att kärnkraften inte går att ersätta.

På närmare håll, närmare bestämt i den egna kommunen, har det lämnats in över 100 anmärkningar mot den vindkraftspark som bolaget EPV planerar på Bredskäret, alldeles i kanten av det beryktade världsnaturarvsområdet. Problematiken här är att invånarna inte vill ha vindkraftsparken på det ställe som bolaget vill, samtidigt som man anser att den luftkabel som behövs utgör ett på tok för stort ingrepp i naturen. Det skulle handla om en 46 meter bred upphuggning för att dra fram kabeln.

Bolaget i fråga, EPV, har sedan länge hållit informationsmöten och varit väldigt ”på” vad gäller byggandet av vindkraftsparker i skärgården. Invånarna har visat missnöje, samtidigt som EPV ändrat sig och skissat upp nya planer. Här i ligger mycket av problematiken, som jag framförde redan i vintras. Ska Finland alls kunna skära ner på kärnkraftsproduktionen så måste det till bestämmelser och uppgörelser mellan markägare och företag, mellan ortsbor och intressenter, där till exempel vindkraftsparker är aktuella. Det går inte att slå huvudet blodigt inom de företag som vill bygga kraftverken. Ett utbrett missnöje gynnar ingen. Inte företaget, inte regionen och inte heller statusen för den produkt man tar fram.

Som läget är idag månar väldigt, väldigt många om ren miljö, förnyelsebara energikällor och en nedbantad kärnkraft. Samtidigt är man mån med att påpeka att det ”minsann inte ska byggas på min bakgård”. Orsakerna till att det har blivit så här är många, men bara det att vi har bolag som går klumpigt fram i processerna, att vi har luddiga bestämmelser om hur ett vindupptagningsområde ser ut och hur stort det är gör att det som kunde bli bra bli en grumlig och svårtuggad soppa.

Det påtalas ofta att Vasa och speciellt Österbotten är ett stort och viktigt kluster för vindkraft och energi. Det räcker inte så långt om man ständigt kör fast i utvecklingsfasen. Klustret får vara hur stort det vill när resultaten inte blir vad de borde bli. Så länge vi har den syn vi har på förnyelsebar energi, så länge vi inte kan enas om mål och bestämmelser för hur vindkraft och annan förnyelsebar energi ska ta sig uttryck och så länge teknologin inte är tillräckligt utvecklad så får vi gott nöja oss med de energiformer vi har. Kärnkraften är en av formerna, en form som kan bli kvar avsevärt mycket längre än tänkt om inte utvecklingen, bestämmelserna och kommunikationerna mellan intressenterna för förnyelsebar energi förbättras avsevärt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s