Ett försök till summering av gårdagen.

Med 603 personliga röster överskred jag det personliga målet på 500 röster med tämligen god marginal. Visst hade jag velat ha fler, men är man inte nöjd med 603 röster i sitt första riksdagsval som 24-åring så är något fel. Den stora snackisen är, utan tvekan, Sannfinländarnas sanslösa seger igår. Den förvånar inte mig som sådan, det är snarare det stora stödet i sig som fick mig att tappa hakan i bordskanten i går kväll. Här under följer en liten summering, parti för parti. Ska återuppta bloggandet nu, efter valdvalan!

Samlingspartiet går bakåt men är likväl riskdagens största parti. Jyrki Katainen kommer att få uppdraget att agera regeringssonderare nu inledningsvis. Både Katainen och röstmagneten Alexander Stubb kommer att ta tunga poster i den kommande regeringen.

Socialdemokraterna överraskade mig på det nationella planet. Missnöjet med Centerpartiet och Urpilainens tuffare attityd under valrörelsens sista veckor gjorde sitt. Kommer av allt att döma bilda regering tillsammans med Samlingspartiet. Frågan är vilka som ska få ministerportföljerna i såfall. Det sprakar inte kring så många invalda ledamöter, direkt.

Sannfinländarna gör ett sanslöst bra val, allt annat är en underdrift. Det knepiga nu blir att bilda en regering tillsammans med de från förr etablerade partierna, och få den att hålla ihop. En ny, stor riksdagsgrupp kräver en stabil ordförande, annars barkar det lätt utför. Frågan nu är hur mycket partiet tvingas svälja, och hur många krokben de kan tänkas sätta. Europa håller andan.

Centerpartiet gör en brakförlust och Mari Kiviniemi var inte sen att meddela att man går i opposition. I normala fall ska inte ett statsministerparti tappa 177000 röster i ett land som Finland. I normala fall ska den partiledaren avgå. Nu är inte Mari Kiviniemi något normalt fall, framtiden lär utvisa hur partiet styr vidare. Jag vill ha Anneli Jäätteenmäki vid rodret.

Vänsterförbundet tappar tre mandat, ordförande Arhinmäki är chockad och ingen förstår någonting. Vänstern lyckades inte damma av de gamla idealen likt SDP och får nu finna sig i att ha 14 mandat i den kommande riksdagen.

De grönas meddelande om att man inte sitter i samma regering som Sannfinländarna bet inte ifrån som önskat. Ett dåligt resultat i landet i sig följdes upp av ett dåligt resultat i huvudstadsregionen. Fem minusmandat gör att man nätt och jämnt är större än SFP.

Svenska folkpartiet är det enda partiet som varken går framåt eller bakåt sett till antal platser i riksdagen. Procentuellt backar vi, men ställningarna hålls fortsättningsvis intakt. Vasa valkrets var en liten besvikelse, där speciellt Vasa som röstningsområde borde ha gått bättre.

Kristdemokraternas Peter Östman påstod sig vara nöjd, trots ett tappat mandat för partiet. I själva verket är han nog mest nöjd över att partiet inte tappade så många Bjarne Kallis-röster som beräknat. KD är riksdagens minsta parti, och rider inte på någon våg av Päivi Räsänens uttalanden, snarare tvärtom.

Regeringsförhandlingarna då? Stalltipset är att Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna bildar regering, med eller utan SFP. Hur man ska komma sams med Soini är höjt i ett dunkel än, och det är just där problemen kan börja hopa sig. Vill det sig illa har vi ett nyval i antågande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s