Det är nu det börjar.

Dryga 18 timmar efter det att valresultatet blivit klart skiner solen som aldrig förr på Skolhusgatan. Vinden är dock en aning kall och besvärlig. Det känns som om vädret avspeglar det politiska läget rätt bra just nu. Soligt för vissa (SFP och Sannfinländarna), och kallt och blåsigt för de övriga.

Den som trodde att lugnet infunnit sig och att vi nu kan pusta ut, ta sommarlov och nöja oss med gårdagen har fel. Det är nu det börjar. På riktigt. Det är från och med idag som vi, oavsett parti och språk, måste ta upp kampen med Soini och hans lakejer. Det är nu som katten ska lyftas på bordet, i valrörelsen blev den kvar på golvet. Det är nu debatten är  viktigare än någonsin. Vetskapen om att debattinläggen haglat och kommentarerna varit syrliga under vintern gör att debattorken är borta hos många. Det gäller att återfinna den och gå vidare.

Att föra en aktiv debatt och kampanj enbart under valrörelser är förknippat med många beslutsfattare. Den här gången måste vi tänka annorlunda. Debatten ska fortgå, och den ska på allvar syna de nyinflyttade i granitborgen i sömmarna. Medicinen mot en politiker som Timo Soini är inte tystnad, och inte en kamp för att hitta småfel i hans politik. Medicinen mot honom och partiet är att ställa fakta mot fakta, handling mot handling och ord mot ord.

Kampen för ett fortsatt öppet och ljust Finland har börjat, i snålblåsten och solskenet, över hela landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s