Slaget om språket.

Efter att ha suttit i debattprogrammet Slaget efter tolv idag och debatterat SFP:s partiordförande Stefan Wallins uttalanden om akademiker i sina elfenbenstorn kommer några rader.
För det första så är det illa att man som Bo Lönngren väljer att generalisera det uttalande som Wallin gjorde. Det är ingalunda så att alla akademiker anser sig veta bäst och anser att den akademiska vägen är rätt väg att gå i alla politiska fall. Uttalandet i sig handlade om enskilda individer, inte om en hel yrkeskår.
För det andra så är det verkligen blåögt att anse sig ha rätt, men inte behöva ta konsekvenserna. Både jag och Steven Frostdahl är politiker som fattar beslut, vi ser till att de verkställs och vi tar också konsekvenser av dessa. Det behöver man som akademiker inte göra. En idè kan låta bra, och kan också så vara, men när man väl ska ta ansvar så kan man som expert svära sig fri.
För det tredje är det illa att uttryckligen ha en åsikt och ett ställningstagande, om man inte kan eller vill konsekvensbedöma denna. I fallet om skolsvenskan vill den så kallade expertisen ha bort den obligatoriska svenskan. Detta skulle öka intresset, påstås det. Det om något är ett uttalande som är lätt att göra, när man inte behöver verkställa eller ta konsekvenserna.
För det fjärde köper jag inte påståendet om att vi räddar svenskan i Finland genom att slopa den i grundskolan. Då om någonsin rubbas svenskans ställning. Svenskan som tjänstemannaspråk utarmas och vi får ett land som sakta men säkert går mot enspråkighet.

4 tankar på “Slaget om språket.

  1. Jag ber om att få påpeka att han heter Bo Lönnqvist inte Lönngren. Skärpning ! Oberoende vad man anser om skolsvenskan (jag hör till dem som anser att den ska slopas) så uppträdde Wallin inte som en politiker ska göra. Svagt att snacka om mysgubbar och akademiker i teve. Fegt ! Och du kan väl inte bästa Marcus Beijar påstå att dagens språkklimat är speciellt bra just på grund av den obligatoriska svenskan. Ditt parti har inte kommit med en enda som helst konkret åtgärd för att råda bot på det inflammerade språkklimatet. Gör något, snacka mindre.

    • Ber verkligen om ursäkt om jag upprört herr Niclas med ett felaktigt namn. Visst i hela världen går det att slopa skolsvenskan, men då får vi också köpa att vi förr eller senare har ett enda nationalspråk i det här landet också. Hur motiverar man att det skulle bli fler som skriver svenska och läser språket i framtiden?Vad gäller partiordförande Wallin så är det ju precis tvärtom. Det är inte fegt. Skulle du stå och säga samma saker som Wallin, om du skulle anse dem befogade? Knappast. Wallin har all rätt i världen att uttrycka sig som han finner det lämpligt, och är det inte värre än så där så får man nog fråga sig hur det borde låta när t.ex. statsministern gör bort sig. Sedan har jag aldrig påstått att språkklimatet är bra, har jag det? SFP är, och kommer att vara, det svenska språket i Finlands största förespråkare. Vi gör det genom att samarbeta och söka stöd för vår politik bland andra. Vad du sedan efterlyser i konkreta åtgärder får du gärna precisera. Det är som jag sade, lätt att snacka som åskådare, men enkelt när man i slutändan inte behöver ansvara.

  2. "Vi gör det genom att samarbeta och söka stöd för vår politik bland andra". Tydligen har den SFP-taktiken inte varit allt för framgångsrik eftersom intresset för skolsvenskan blir allt mindre och språkklimatet blivit allt hårdare. Jag tycker att Geo Stenius och Christer Johans kommit med bra konkreta förslag, som partiet kunde kolla in. Kontentan av det hela är ju att språkklimatet eller intresset för svenskan knappast blir bättre med nuvarande situationen, eller…?

    • Intresset för skolsvenskan har sviktat alltsedan man tog bort den obligatoriska svenskan i studentexamen. Något som partiet röstade emot. Sedan finns det med all säkerhet goda idéer från många olika håll, och de kommer vi att titta på. Om de sedan kommer från Stenius eller någon annan låter jag vara osagt. Det huvudsakliga som jag motsätter mig är översittarattityden, att man anser sig veta bäst, men sedan inte behöver svara för konsekvenserna. Jag vet inte bäst, och det vill jag inte ge sken av heller, men som politiker så har man ju ansvar för utvecklingen. Kontentan av hela språkdebatten är den att det inte enbart handlar om skolspråkens vara eller inte vara, det handlar också om många andra faktorer, där Karleby-frågan är en, bland andra. Svenska Dagbladet har annars en läsvärd artikel här vad gäller valfrihet: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/valfriheten-har-sankt-kvaliteten-i-skolan_5811555.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s