Frihetens budskap.

I december 2006 läste jag och Jenny upp vad som kallas för frihetens budskap i festsalen i Kulturhuset i Korsholm. Vi gjorde det för gymnasieeleverna och lämnade över budskapet i form av en tygrulle till kommande abiturienter. Budskapet hade getts åt oss året innan, från den då utexaminerade abi 05-kullen. Budskapet har gått vidare i år också, och kommer förhoppningsvis alltid att göra det. Texten är skriven som en hälsning från veteraner som en gång i tiden var unga gymnasieelever och abiturienter. Deras skolgång avbröts för till och med sex år, då ett krig stod för dörren. Min generation kommer förhoppningsvis aldrig att behöva uppleva det som abiturienterna 1939 och deras efterföljare upplevde. ńndå är det värt att ta budskapet i beaktande. Min morfar fanns bland dem som offrade sex år av sitt unga liv för att vi ska få ha det bra idag, för att vi ska få växa upp i ett självständigt Finland. Tacksamheten för det morfar och de andra gjorde är något att ta fasta på dagar som denna. 93 år har gått sedan Finland förklarades självständigt. 71 år har gått sedan Vinterkriget bröt ut. 66 år har gått sedan freden slöts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s