Måndagens moralfundering.

I fredags avslöjade man i Sverige att Idol-deltagaren Jay åkt fast med knark i kroppen. Personen i fråga hade rökt hasch i Helsingborg, mitt under brinnande Idol-tävling. Jay fick stanna kvar, med ultimatum om att påbörja en behandling under programseriens gång. TV4:s dubbelmoral i frågan får åtminstone mig att rynka på ögonbrynen. Det är bra att personen i fråga får hjälp med sina problem. Det är inte bra alls att tv-kanalen bryter sina egna regler. Tidigare har man berättat om sin stenhårda alkohol- och drogpolicy, åker man fast är man utesluten. Deltagarna har knappt fått röra en pilsner utan att få en tillsägelse. Nu är det plötsligt annat ljud i skällan. Anledningen? Förmodligen den att TV4 ser Jay som den slutlige segraren, och att man inte har råd att tappa en kassako. Tittarna överöser kanalen med telefonsamtal, samtal som kostar en bra slant. Utan Jay går kanalen miste om publicitet, skivbolaget går miste om ett skivsläpp med en förmodad överlägsen vinnare, och pengarna strömmar inte in som de skulle göra annars. Bra eller dåligt? Egentligen uruselt. TV4 säljer sin trovärdighet när man struntar i egna regler och låter det kommersiella gå först. Visst, nu får personen i fråga hjälp (vilket är bra) men det kunde han gott och väl ha fått annars också. Det urvattnar samtidigt ett regelverk som ska gälla för alla. Alla ska vara lika inför lagen, utom de som bidrar till TV4:s kassaflöde, tydligen.

4 tankar på “Måndagens moralfundering.

  1. Har man regler ska de ju förstås följas, annars är det väl ingen vits att ha sådana. Sedan är det en annan sak att media väljer att lyfta upp det som ett drogproblem. Att röka på lite nu som då är ju samma som att ta en fylla nu som då.

    • Jo, det är det jag är ute efter. Har man regler så ska de följas, punkt slut. Det ska inte spela någon roll vem man är. För mig är det inte fylla och "att röka på" samma sak. Du får förstås tycka vad du vill i den frågan!

  2. Likhet inför lagen är en av de viktigaste grundpelarna i samhället, så tv4:s agerande är heltokigt. Att Jay sedan är min favorit och att jag är glad över att han får stanna är en annan sak. Sedan tycker jag också att en helnykteristregel under en så lång tidsperiod i sig är helgalen, om de verkligen är så hårda med alkoholen också. Vill man supa bort rösten under tävlingen skall man väl ha rätt att göra det.

    • För min del spelar det ingen roll vem som vinner, i och med att det inte engagerar mig så mycket. TV4 gör dock bort sig något oerhört när de visar upp att pengar är mera värt än moral och regler. Det är lite som du säger, ha regler och följ dem, eller låt deltagarna leva sina liv. Det är en sak att de dricker öl om kvällarna, men droger av annat slag är inte okej för mej i alla fall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s